Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home Седмицата Свят Социалдемократите в Германия подкрепиха коалиционни преговори с Меркел

Социалдемократите в Германия подкрепиха коалиционни преговори с Меркел

Е-мейл Печат ПДФ

Германските социалдемократи подкрепиха започването на официални преговори с блока на канцлера Ангела Меркел за съставяне на правителство. На извънреден конгрес в Бон, проведен в неделя, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) взе решението със сравнително малко мнозинство - 362 гласа "за" срещу 279 "против" и един "въздържал се", съобщи Ройтерс. Това приближава Германия, икономическия двигател на Европа, с една стъпка по-близо до стабилно правителство след четири месеца политическа несигурност в резултат на неясния изход от парламентарните избори през септември.
Очаква се официалните преговори да започнат идната седмица.
Решението на социалдемократите ще донесе облекчение на партньорите на Германия в ЕС, където Меркел играе водеща роля по въпросите на икономиката и сигурността.
Евентуалното окончателно коалиционно споразумение също ще бъде подложено на гласуване от членовете на ГСДП.
Меркел каза, че иска преговорите да приключат до 12 февруари. Ако те са успешни и Маркел получи необходимото абсолютно мнозинство в Бундестага да остане канцлер на Германия, четвъртият й мандат на поста може да започне преди Великден. Дотогава ще са минали шест месеца от парламентарните избори -най-дългият период, в който Германия е останала без редовно правителство.
Основната съпротива на социалдемократите срещу поредна голяма коалиция (популярна като GroCo) с Християндемократическия съюз на Меркел и съюзниците й от баварския Християнсоциален съюз е, че по този начин ГСДП ще изгуби окончателно своята индивудалност като лява партия.
Противниците на коалицията в ГСДП освен това са гневни на компромисите, направени от партийния им лидер Мартин Шулц, в разговорите с Меркел.
До момента ГСДП бе младши партньор в две "големи коалиции" с блока на Меркел – от 2005 до 2009 г. и от 2013 г. досега.
В речта си пред конгреса Мартин Шулц настоя партията да остане единна, независимо от изхода на гласуването.
В същото време той отхвърли варианта за нови избори в Германия. По думите му партията трябва да вземе решение "да има ли коалиционни преговори или да няма". "Новите избори не са правилният път", заяви той пред 600-те делегати на партията, събрали се в бившата германска столица Бон.
Шулц защити постигнатото в предварителните коалиционни разговори, приключили на 12 януари, като заяви: "Ние постигнахме много и сме в състояние да изпълним много от обещанията си в предизборната кампания".
Френският президент Еманюел Макрон е засилил натиска върху ГСДП да влязат отново в коалиция с канцлера Ангела Меркел, заявявайки на Шулц, че Европа е отправила погледа си към партийния конгрес в Бон.
"Европа гледа към Бон", е казал Макрон по думите на Шулц в телефонен разговор между двамата, проведен по инициатива на френския президент.
В изказването си Шулц подчерта, че обновлението на ЕС ще бъде сред основните въпроси в програмата на нова коалиция с канцлера Меркел. Френският президент е автор на планове за широкообхватни преобразувания в съюза, припомня ДПА.
Шулц също така отхвърли варианта в Германия да бъде въведен горен праг за пристигащите бежанци, докато социалдемократите са в управлението.
ГСДП се сблъсква с "криза на доверието" в резултат на предишните коалиции с Меркел, заяви обаче пред конгреса лидерът на младежката организация на партията Кевин Кюнерт. Той е един от основните противници в средите на ГСДП на съставянето на ново правителство с консервативния блок на канцлера.
Предварителната договореност на ГСДП с ХДС/ХСС предвижда ръст на социалните разходи, данъчни облекчения за хората с ниски доходи и промяна в подхода на Берлин към Европа.
Шулц постави Европа на първо място и в центъра на речта си пред конгреса, настоявайки новото правителство да доведе до "историческа политическа промяна" и "нова зора за Европа". "Европа очаква Германия да поеме отговорност за Европа и да действа решително. Това няма да е възможно без ГСДП. Без ГСДП няма да има смел импулс за Европа. Зависи от нас", каза той.
В крайна сметка много социалдемократи – най-вече младежкото крило на партията, са твърдо против нов съюз с Меркел, изтъквайки, че губят идентичност и по този начин ще загубят тежко следващите избори. ГСДП падна до 20.5% на изборите през септември. Проведени след това социологически проучвания показват, че партията продължава да губи подкрепа и ако има нови избори сега, ще вземе едва 18.5 процента.


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер