Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home Седмицата Свят Кралицата на Северния Атлантик – Queen Mary" и българските емигранти

Кралицата на Северния Атлантик – Queen Mary" и българските емигранти

Е-мейл Печат ПДФ

queenmary1Един от най-луксозните кораби в историята на корабостроенето безспорно е „Куин Мери", или „RMS Queen Mary". Това е една от легендите на Северния Атлантик, която оставя своите трайни следи и в емигрантската история на Балканите, защото има и не малко българи, които са ползвали услугите на този параход в годините на Голямата депресия от 30-те години на миналия ХХ в., когато въпреки трудностите, потокът от емигранти и ентусиасти към Америка далеч не стихва.

„RMS Queen Mary" е пенсиониран океански лайнер, плавал предимно в Северния Атлантически океан в периода - 1936-1967 г., за компанията „Cunard Line" (също и – „Cunard-White Star Line"). Построен от Джон Браун и компания в Clydebank, Шотландия, „Queen Mary", заедно с кораба-сестра RMS „Кралица Елизабет", са били планирани като редовен транспорт - по два кораба седмично, експресна услуга, между Саутхемптън, Шербур и Ню Йорк.
Двата кораба са били британския отговор на супелайнерите, построени от германски и френски компании в края на 20-те и началото на 30-те години на ХХ в.
„Queen Mary" е флагман на „Cunard Line" от май 1936 г. до октомври 1946 г., когато е заменен в тази си роля от кораба „Кралица Елизабет".
„Queen Mary" прави първото си пътешествие на 27 май 1936 г. С избухването на Втората световна война, параходът превозва военни части и имущество, като се ползва и от съюзническите войници по време на войната.
След войната, „Queen Mary" отново е преоборудван за обслужване на пътници и заедно с „Кралица Елизабет" започва отново да изпълнява трансатлантически пътнически услуги, за които двата кораба са били първоначално създадени и предназначени.
Двата кораба доминират в пазара на трансатлантическия пътнически превоз до зората на ерата на реактивните двигатели, в края на 50-те години на миналия век. До средата на 1960-те години "Queen Mary", въпреки че все още е сред най-популярните трансатлантическите лайнери, започва да работи на загуба.
След няколко години на намалени печалби за „Cunard Line", „Queen Mary" е официално изведен от експлоатация, през 1967 г.
Корабът напуска Саутхемптън за последен път на 31 октомври 1967 г. и отплава за пристанището на Лонг Бийч, Калифорния, САЩ, където остава швартован постоянно.
Голяма част от машините, включително един от двата двигателя, три от четирите витла и всички котли, са били премахнати. Корабът служи като туристическа атракция с ресторанти, музей и хотел. Той е вписан в Националния регистър на исторически места. Националният тръст за опазване на историческите ценности е приел „Queen Mary" като част от историческите хотели на Америка.
Сред съоръженията на борда на легендарния кораб са два закрити плувни басейни, салони за красота, библиотеки и детски ясли, които са достъпни за пътници и от трите класи. Има също музикално студио и лекционна зала, телефон за връзка с всяка точка на света, открит тенис-корт и приют за кучета.
Основната трапезария обхваща три етажа. Настаняване е от напълно оборудвани, луксозни кабини, до скромни и тесни третокласни кабини.queenmary2
Това е първият пътнически кораб, оборудван със собствена стая за еврейска молитва. Тази политика е част от желанието да се демонстрира, че британските транспортни линии не приемат расизма, който по това време е популярен в нацистка Германия.
„RMS Queen Mary" е определен от българския емигрантски вестник „Народен глас" като най-бързия параход в света, който преминава Атлантика само за 4 дни...! Появата на парахода е описана „като нова ера в трета класа", която е и най-предпочитаната от нашенците, заради финансовите им възможности...! „...Въведени са много съвършено нови удобства, които по-рано бяха достояние само в най-скъпите за пътуване параходи...Пасажерите са снабдени с обеден салон, градина, пушалня, кинематограф и приятни стаи за игра на децата. Всяка кабина е снабдена с гореща и студена вода, гардероб, удобни столове, прекрасни пердета и килими. Всяка стая има най-модерната система за директно проветряване, както и най-добри електрически ветрила...", пише в рекламна брошура вестник „Народен глас". Публикацията е от 1939 г. и рекламира също и други кораби на компанията „Кюнард Уайт стар лайн", като": „Беренгария", „Аквитания", „Британик" и други.
Друга реклама, в същия вестник гласи: „...Безразлично, коя класа ще изберете, Вие ще остане предоволни от комфорта, красотата и модерността на удобствата, както и от традиционната, превъзходна служба на /„Cunard-White Star Line"/...", като са посочени офисите на компанията в Ню Йорк, Чикаго и Сейнт Луис.
Поместена е и реклама за Коледа, която гласи: „...Направете /„RMS Queen Mary"/, най-бързия параход в света, Вашият коледен параход за България. Неговата красота, луксозност и удобства ще останат завинаги във Вашата памет. Вашите приятели ще Ви завиждат, когато им разправяте за парахода /„RMS Queen Mary"/...!
Коледните екскурзии са организирани за две дати през декември месец – 2-ри и 16-ти, а на 9 декември пътува корабът „Беренгария".
Собствениците на парахода създават допълнителни условия, които не се заплащат допълнително, само и само да привлекат повече пътници и да осигурят още по-луксозно пътуване на своите пасажери. Така „RMS Queen Mary" се превръща не само в най-бързия за времето си параход на света, но и – в най-толерантния към различните социални слоеве!

 

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

Репродукции: Архив на автора

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер