Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
ноември 24
Home Седмицата Свят Луксът на презокеанските лайнери – престиж за платежоспособни!

Луксът на презокеанските лайнери – престиж за платежоспособни!

Е-мейл Печат ПДФ

mavritania1Параходът „Мажестик", с който пътуват към САЩ и много от емигрантите ни, е построен през 1914 г. Той е предаден на Великобритания като компенсация за потъването на „Британик" през 1920 г.
Параходът е бил под управлението на: 1922-1934: White Star Line, 1934-1937: Cunard White Star Line. Преименуван е с името „Каледония" на 23 април 1937 г. След пожар на борда потъва на 29 септември 1939 г. и е бракуван едва през 1943 г. „Мажестик" тежи 56 551 бруто тона и развива до 23,5 възела скорост.
Той побира до 2145 пътници, от които 750 в първа класа, 545 втора класа и 850 – трета класа.
„Мажестик" обслужва предимно Северноатлантическия пробег, първоначално стартира през 1914 г. като на лайнера „Хамбург Америка Line SS Бисмарк". Това е най-големият кораб в света до завършване на „SS Нормандия" през 1935 г. Известно време „Мажестик" служи на Кралския военноморски флот като учебен кораб, преди пожара през 1939.
„Мажестик" пътува предимно в Северния Атлантически океан, между Саутхемптън и Ню Йорк. Първото пътуване на парахода под това име е от Саутхемптън в сряда, 11-ти май, 1922, в 11.30 ч., под командването на сър Бертрам Хейс. Достига Ню Йорк в рамките на 5 дни, 14 часа и 45 минути, със средна скорост от 22.69 възела.
На 4 август 1922 г. „Мажестик" пристига в Саутхемптън и на екипажът е казано, че на следващия ден те ще бъдат инспектирани от британските монарси Джордж V и кралица Мери. Посещението на търговски кораб от управляващ монарх се счита за голяма чест по това време. Джордж V е бил морски офицер и е заинтересован от търговския флот.
„Мажестик" получава 100-метрова пукнатина през декември 1924 г. Правят се корекции и усилвания по B-палуба преди да се върне в експлоатация през април 1925 г.
През 1928 г., „Мажестик" е основно ремонтиран и модернизиран и се радва на голям интерес от страна на пътниците.
През 1934 г. в Северния Атлантик огромна вълна удря „Мажестик", ранявайки първият офицер Едгар Трант, който по-късно е приет в болница и се лекува в продължение на месец. Това налага нов ремонт.
Друг такъв кораб, който обслужва и наши емигранти, тръгнали към САЩ, е „Мавритания". Собственик на кораба е Cunard Line, в периода 1906-1934. В периода 1934-1935 собственик е Cunard White Star Line. Основно параходът се движи между Саутхемптън-Коб-Ню Йорк. Построен е във Великобритания. Предвиден е да бъде пуснат на вода на 18-ти Август 1904. Започва да пътува регулярно на 20 септември 1906. Параходът е кръстен на 20 септември 1906, от херцогинята на Roxburghe. Първото му пътуване е на 16 Ноември, 1907 г. Изведен е от експлоатация през септември 1934 г., а е бракуван през 1935 г. в Rosyth, Шотландия.mavritania2
„Мавритания" тежи 31,938 бруто тона. Капацитетът му е 2165 пътници общо, от които: 563 първа класа, 464 втора класа и 1138 трета класа. Екипажът се състои от 802 души.
„Мавритания" е океански лайнер, проектиран от Леонард Пескет и построен от „Swan, Hunter & Wigham Richardson" за британската компания Cunard Line. Това е най-големият кораб в света до 1911 г. „Мавритания ще държи рекорди за скорост в продължение на двадесет години! Най-добрата скорост, която постига корабът е 25,73 възела. В лицето на конкуренцията, Cunard Line е твърдо решена да си възвърне престижа на океанското пътуване не само за компанията, но и за Обединеното кралство.
До 1902 г., Cunard Line и британското правителство постигат споразумение за изграждане на два суперлайнера – „Лузитания" и „Мавритания", с гарантирана скорост на обслужване не по-малко от 24 възела (44 km / h; 28 mph).
Британското правителство е трябвало да вземе заем £ 2,600,000 (249 милиона £ по нива от 2016 г.), за изграждане на двата кораба, при лихвен процент от 2.75%, които ще се връщат повече от двадесет години. Има и условие корабите да могат да бъдат превърнати във въоръжени търговски крайцери, ако необходимо.
„Мавритания" е проектиран, за да отговаря на вкуса на крал Едуард. Интериорът на кораба е проектирана от Харолд Пето, архитект, а общите помещения са оборудвани от две забележителни лондонски дизайнерски къщи – „Mellier & Sons" и „Turner & Lord". Използвани са двадесет и осем различни вида дърво, както и мрамор. Дървената ламперия за първокласните каюти е изработена от триста майстори от Палестина. Салонът и трапезарията са с ламперия от дъб, декорирани в стил Франсоа I и гарнирани с голям купол-оберлихт. Изградени са и няколко асансьора.
Суперлуксът на параходите като „Мажестик" и „Мавритания" от началото и средата на ХХ в. предоставят на пътниците си наистина престижни условия за транспорт и туризъм. За съжаление обаче нашенците рядко, или почти никога не могат да се възползват от тези условия, защото не разполагат с такива средства.
Целта на техните пътувания основно е да се придвижат до „Новия свят" с една единствена надежда – да припечелят добре с труда си, за да могат, когато се върнат назад, в „стария край" – родината, да могат да живеят поне малко по-добре от преди!
Битовите условия на параходите обикновено въобще не вълнуват пътниците от Балканите. Те избират просто най-евтиния вариант за придвижване и с нетърпение чакат брега, за да слязат от „голямата лодка" и да се установят на сигурна и твърда земя!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер