Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Свят Полски експерти с нови разкрития за авиокатастрофата край Смоленск през 2010-а

Полски експерти с нови разкрития за авиокатастрофата край Смоленск през 2010-а

Е-мейл Печат ПДФ

Полската правителствена подкомисия, която разследва причините за самолетната катастрофа край Смоленск на 10 април 2010 г., обяви, че на борда на правителствения "Ту-154М" е станал взрив, който е довършил разрушаването му, започнало преди стълкновението със земята, предаде ТАСС. При катастрофата загинаха 96 души, сред които и президентът Лех Качински.
"Последната фаза на трагедията е била експлозия на борда, която е разрушила самолета на части и десетки хиляди отломки, убивайки същевременно пътниците", се казва в доклада за 12-месечната работа на комисията. Той бе огласен в деня, в който бе отбелязана седмата годишнина от трагедията.
Според експертите, преди това на разстояние 2,5 километра от летището са настъпили "серия от аварии", сред които повреда в хидравличната система и разпад на едното крило, вероятно вследствие на сблъсък с дървета. Бордовият висотомер се е задействал на височина 65 вместо 100 метра. "Решението на екипажа да предприеме второ захождане за кацане на летището е било взето на допустимата височина от 90-100", личи от видеопрезентацията на доклада. "Самолетът се е снижавал независимо от действията на пилота", заключават полските експерти.
ТАСС посочи, че досега нито една експертиза или изследване не са потвърждавали хипотезата за взрив на борда на полския правителствен самолет. За това нееднократно е заявявала полската прокуратура при първото разследване на причините за катастрофата.


Заключенията на полската правителствена подкомисията за самолетната катастрофа край Смоленск на 10 април 2010 г. са "илюзии, представени от хора, които никога преди не са разследвали самолетни катастрофи". Това заяви вчера Мачей Ласек, бившият ръководител на полския орган за разследване на самолетни катастрофи, в ефира на телевизия "ТВН24", предаде Ройтерс. "Това е пропаганда, целяща да засили вярването в хипотетични причини за този инцидент", каза Ласек.
Той ръководи държавния орган, разследващ самолетни катастрофи, от 2012 г. до миналата година, когато бе уволнен от поста от правителството на партия "Право и справедливост".
На 10 април преди седем години в самолетната катастрофа край Смоленск загинаха всичките 96 човека в правителствения "Ту-154М", сред които и президентът Лех Качински. През 2011 г. полската правителствена комисия установи, че причината за катастрофата е "снижаване под минималната височина при прекомерна скорост и метеорологични условия, които не позволяват визуален контакт със земята, а също закъсняло начало на процедурата за втори кръг" към летището. Тогава полските експерти споменаха и за грешки на екипажа и факта, че пилотът не се е съобразил със сигналите от системата за ранно предупреждаване за стълкновение със земята. Комисията обвини полските пилоти и руските авиодиспечери за катастрофата.
Тези изводи не се харесаха на партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински и след нейната победа на парламентарните избори през октомври 2015 г. започна ново разследване на причините за катастрофата, съобщи ТАСС.

 


www.dariknews.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер