Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Свят Франция отмени електронното гласуване заради риск от кибератаки

Франция отмени електронното гласуване заради риск от кибератаки

Е-мейл Печат ПДФ

Френското правителство се отказа от плановете си за електронно гласуване на французите зад граница на предстоящите парламентарни избори поради риск от кибератаки, съобщи френското външно министерство в понеделник.
Националната агенция по киберсигурност смята, че има "изключително висок риск" от кибератаки. В тази връзка беше решено, че ще е по-добре да не се предприема никакъв риск, който може да изложи на опасност френските граждани, живеещи в чужбина, се казва в съобщението, цитирано от Ройтрес.


Притесненията от външна намеса в изборите в западните демокрации се засилиха след разкритията на американските специални служби за намеса на Русия в изборите за президент на САЩ – нещо, което Москва отрича.
От 2012 г. френските граждани зад граница имат възможност да гласуват електронно на парламентарни избори, но не и на президентски. Франция ще проведе президентски избор в два тура през април и май.
Парламентарните избори в два тура са насрочени на 11 и 18 юни. Френските граждани в чужбина, които могат да гласуват, са 1.3 милиона.
От екипа на центристкия кандидат за президент Еманюел Макрон, който в момента е с най-добри шансове за победа, заявиха, че той е мишена на атаки от страна на руски медии и интернет атаки, идващи от Русия. Целта е да се помогне на проруските му съперници на изборите, твърдят анализатори. Русия отрича подобни твърдения.
Миналия месец властите в Холандия решиха бюлетините на парламентарните избори през март да се броят ръчно, за да се избегне евентуална кибератака срещу изборния софтуер, който е смятан за прекалено уязвим. Вътрешният министър на страната заяви, че са много бдителни за евентуални опити за хакерски атаки, след като американското разузнаване обвини Русия, че се е намесила в президентските избори в САЩ .

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер