Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home Седмицата Свят „Кюнард лайн" организира параходна екскурзия до България

„Кюнард лайн" организира параходна екскурзия до България

Е-мейл Печат ПДФ

korabi2„Голяма екскурзия до България през Шербург, с парахода „Беренгария"...", организира транспортната фирма „Кюнард лайн". Това гласи съобщение в емигрантския български вестник „Народен глас". Параходите, с които нашенците пътуват от и към Америка са много, но „Беренгария" е един от по-известните, особено в ранния период – самото начало на новия ХХ век. Параходът тежи 52 226 тона. Построен е през между 1910 г. и 1912 г., а първото му пътуване е: Хамбург - Саутхямптън – Шербург – Ню Йорк. През 1922 г. параходът е преоборудван за превоз на горива. На 3 март 1938 г. на борда му избухва пожар и щетите са огромни.

За първа класа в „Беренгария" са осигурени 700 места, 600 – за втора класа и 940 – в трета класа. 1750 са местата за пътническата четвърта класа. Персоналът на парахода наброява повече от 1000 души. На борда са изградени изключително модерни за времето си салони, чайни, ресторанти и специализирани заведения за хранене – грил-хаус и бална зала, кафе-веранда, спортна зала и бани.
Апартаментите и салоните вече са по-обширни и отговарят на модерните тенденции в строителството на такива параходи. Помещенията са осветени с електрически крушки, има също отопление и вентилация, както и сигнално-известителна система. Освен изграденото парно отопление, новост е предвиденото допълнително електрическо отопление. Изградена е също и вентилационна система за чист въздух за всяка стая.
Спасителните лодки са предвидени така, че да могат всички на борда да се качат в тях, ако това се наложи, разбира се!
Противопожарната система е много модерна и е създадена по съвременните за времето изисквания за безопасност. През нощта и в мъгла всички врати се затварят херметически, за по-голяма сигурност. Кабините и стаите за персонала са така изградени, че всеки да е възможно най-близо до работното си място, за да може бързо да реагира при необходимост. Това е модерният за времето „Беренгария".
Екскурзията до България с парахода е организирана от „Кюнард лайн" и по-конкретно от г-н Вукович, от нюйоркският офис на компанията. Именно фирмата се грижи за приятното пътуване, като поема ангажимент за багажа на пътниците и целия им престой, а от тях се очаква само да са спокойни и да се забавляват на борда!
Не по-малко известен е и параходът „Императрицата на Ирландия". Това е корабът, който за съжаление остава в историята със своето 96-то пътуване, когато потъва в река Сейнт Лорънс-Канада, след като се сблъсква с норвежкия кораб, превозващ въглища „Storstad", което се случва в ранните часове на 29 май 1914 г. От 1477 души на борда, 1012 загиват. Смъртността е най-голямата до тогава в историята на канадското корабоплаване.korabi1
„Императрицата на Ирландия" е построен от Fairfield Shipbuilding and Engineering, в Шотландия. Пуснат е на вода през 1905 г. Параходът има параход-„сестра", който се казва „Императрицата на Британия". В „Императрицата на Ирландия" можели да се настанят 1542-ма пасажери в четири отделни класи. В първа класа можели да се настанят 310 пътници. 468 били местата за втора класа.
Един от популярните кораби, превозвали и емигранти към и от Новия свят е и параходът „Финландия", който плавал под американски флаг. Той е построен през 1902 г. за компанията „Red Star Line". По време на Първата световна война той служи като транспорт за американския военноморски флот. Той служи също и като допълнителен кораб за търговските морски връзки на САЩ и за компанията „Red Star Line". Пътува също и от името на компаниите: „White Star Line", „Panama Pacific Line" и „American Line". „Финландия" се движи главно от Ню Йорк до Обединеното Кралство, Белгия и Италия, както и обратно. За кратко пътува и от Ню Йорк до Сан Франциско. През 1912 г. параходът „Финландия" е избран да транспортира Американския олимпийски комитет и отбора за участието в летните олимпийски игри в Стокхолм. През 1917 корабът извършва също и пет презокеански пътувания, превозвайки военни части и техника. При третото си пътуване е торпилиран от вражеска подводница, но успява да се добере до пристанището за ремонт.
След войната параходът „Финландия" се завръща в търговския флот и пътува между Ню Йорк и Европа чак до 1923 г. След това отново започва да пътува между Ню Йорк и Сан Франциско. „Финландия" е даден за скрап през 1928 г.
Това са само три от поредицата параходи, които и нашите сънародници ползват в пътя си към Новия свят, където търсят нова надежда за себе си и семействата си. За съжаление, не са много „живите" спомени за тези пътувания, почти няма снимки, първите са от 30-те години на миналия век. Въпреки това, тези пътувания остават в историята като едно мини-преселение на хора, които преследват своите мечти далеч зад океана. А корабите, с които се осъществяват тези пътувания са емблеми за новаторство, лукс, практичност и техническа прецизност!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер