Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
декември 16
Home Седмицата Свят NEW WINES OF ANCIENT THRACE

NEW WINES OF ANCIENT THRACE

Е-мейл Печат ПДФ

wineще продължат промоционалната си кампания в Чикаго, Илинойс и Хюстън, Тексас, САЩ след големия успех в Шанхай, Китай и Хонг Конг

 5-ти декември 2016 година

Неотдавнашният успех на Българската асоциация на износителите на вино в Шанхай, Китай и Хонг Конг и насърчителното мнение на много винени купувачи и винени специалисти от тези обещаващи пазари показват правилната посока на качеството на представените вина на New Wines of Ancient Thrace и възможностиte за трайното проникване на американския пазар.

Две важни събития са в графика на Българската асоциация на износителите на вино (БАИВ) – началото на месец май избите ще присъстват на World Wine Meeting Chicago, през юни ще се завърнат в Хюстън за второ участие в Wine & Food Week.

New Wines of Ancient Thrace е промоционална кампания на Българската асоциация на износителите на вино (БАИВ), създадена през 2012 г. с основна цел активнo представяне на висококачествени европейски вина на нови пазари. Основните дейности на сдружението включват: популяризиране на виното, организиране на конференции, работни срещи и семинари с промоционални и информационни цели, подкрепа за увеличаване на износа на вино чрез създаването и управлението на проекти, финансирани от фондовете на ЕС, стъпване на някои от най- важните световни винени пазари, както и фокусиране върху новото модерно лице на вината от Древна Тракия.
"Развълнувани сме да се върнем в Съединените щати с още повече активности през тази година", сподели Галина Нифору, председател на БАИВ. "Качеството на нашите вина, никога не е била толкова високо; имаме всички необходими дадености, за да бъдем конкурентноспособни на тези пазари - отлично качество, добро съотношение цена/качество, интересни нови за консуматорите местни сортове, отлична модерна визия и най-вече силно мотивирани винопроизводители, които се стремят да произвеждат все по-добри вина година след година. Аз съм сигурна , че всички винарски изби, които участват в този проект ще намерят правилния дистрибутор и ще започнат да продават своите вина на пазара в САЩ. Опитвали ли сте Мавруд? А Мелник, Рубин и Гъмза? Ще бъдете изумени! Нашите вина са наистина най-добре пазената тайна от земята на Спартак!"
Тракия е един от най-старите райони за производство на вино в света с доказателства, датиращи от 4 000 BC. Траките са били многобройни племена, които се се кланяли на виното като божествена напитка. Тракийско вино е спомената дори в Илиадата на Омир като най-добрите виното по това време.
Смята се, че първото в света документирано наименование на вино е от тракийската земя, когато през II век от н.е. император Антонин Пий обявява лозята в Долна Мизия (част от Тракия) като защитени.
Кампанията New Wines of Ancient Thrace гордо подчертава факта, че виното е родено по тези земи още преди 6 хиляди години. Култът към бога на Виното Дионис всъщност произхожда от Древна Тракия. Траките са пили виното си неразредено с вода; за разлика от древните гърци, които са сипвали три части вода и една част вино в техните фиали.
За траките, виното е свещен елемент от религиозните практики. Най-известните златни и сребърни съдове, които изобразяват ритуали на винопиене с бог Дионис, са намерени именно в земите на Древна Тракия.
Всъщност точно в Древна Тракия се е зародило винопроизводството, пренесено в различни части на Европа и света след това. Регионът се намира на една и съща географска ширина с придобилите световна известност региони като Бордо, Южна Франция и Централна Италия.
Древните тракийски традиции, съчетани с модерните технологии в днешно време, дават блестящи резултати. Вината от местните сортове Мавруд, Мелник, Рубин, Гъмза, Димят, Червен мискет и др. нямат конкуренция.wine2
Международните сортове грозде като Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Пино Ноар, Шардоне, Совиньон Блан са също широко засадени там и дават примери от световна класа.
Страната е разделена на 5 винарски региона, всеки със своя специфичен тероар ​​и климатични условия, но всички, подходящи за производството на висококачествени вина.
Местни сортове грозде
Мавруд
Смятан, че датира от Древна Тракия, Маврудът е червен сорт грозде, който в продължение на векове е бил отглеждан единствено в района на древния Филипополис, северно от Родопите. Този сорт обикновено се използва за направа на вина с тъмен и наситен цвят и мек вкус. Култивирането му е трудно и изисква специално внимание. Въпреки това, уникалните качества на вината, произведени от Мавруд си струват усилията!
Мелник
Мелник е червен сорт грозде, отглеждан в района на поречието на река Струма, характеризиращ се с типичен средиземноморски климат. Според легендата, Мелнишкото вино е сред любимите на Уинстън Чърчил. От този сорт се произвеждат по-мощни вина с богата текстура, екзотичен парфюм и меки танини.

Гъмза
Култивиран от древни времена, сорта Гъмза, известен също като "Кадарка" в много балкански страни, най-добре се отглежда в Дунавския регион. Виното се характеризира с ярък, искрящо червен цвят, с приятен плодов вкус и завладяваща свежест. Сорта изисква специфични климатични условия, заради които се отглежда предимно в района на Дунавската равнина.

Димят
Известен със своето ароматно грозде, сорта Димят се отглежда от векове в региона на Черно море. Вината, произведени от него имат сладък вкус, силен аромат и светлокехлибарен цвят. Димятът узрява в края на септември. Този сорт е сред най-популярните в Черноморския регион.

Памид
Според легендите, древните траки са били запалени почитатели на Памидовите вина, характеризиращи се с приятна свежест и плодов вкус. Въпреки че е широко култивиран от траките в продължение на векове, днес той се отглежда предимно в района на Тракийската низина.

Рубин
Успешна кръстоска между Сира и Небиоло, сорт с типичен тъмновиолетов цвят, най-вече засаден в района на Тракийската низина на границата със Странджа планина. Вината от Рубин се характеризират с богат и наситен вкус и цвят. Опитайте ги, ще бъдете изумени!

 

За повече информация относно промоционалната кампания New Wines of Ancient Thrace:
инж. Галина Нифору, Wine MBA – председател на БАИВ
мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , www.winesofthrace.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер