Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Седмицата Свят Столтенберг призова САЩ и Европа да не поставят под съмнение НАТО

Столтенберг призова САЩ и Европа да не поставят под съмнение НАТО

Е-мейл Печат ПДФ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова САЩ и европейските държави да не поставят под съмнение партньорството си в Алианса. В статия за лондонския седмичник "Обзървър" той пише:
"Изправени сме пред най-големите предизвикателства за сигурността ни от поколение насам. Не е време да поставяме под въпрос ценността на партньорството между Европа и САЩ."


Столтенберг допълва, че десетилетия наред НАТО е бил "фундамент на мира, свободата и просперитета в Европа, той успешно въздържаше СССР и доведе до края на студената война, направи възможна интеграцията на Европа и положи основите на безпрецедентен мир и напредък, на които се радваме днес".
В статията си той изброява източниците на "драматичното влошаване на колективната сигурност" през последните години - агресивна Русия, нестабилност в Северна Африка и събитията в Близкия изток. Столтенберт напомня и за приноса на САЩ с разполагането на нова мотострелкова бригада в Източна Европа и складирането на въоръжение и оборудване в района, което е част подсилването на източния фланг на НАТО.
"Това е отбрана, а не агресия. Не искаме да провокираме конфликт, а да предотвратим конфликт. Батальоните на НАТО, наброяващи няколко хиляди души, са несравними с руските дивизии с численост от десетки хиляди военни и разположени по границата. Отговорът ни е отбранителен и пропорционален. Но той изпраща ясен и безпогрешен сигнал: нападение срещу един от нас ще бъде посрещнато с отговор от всички ни", пише Столтенберг.
Той коментира, че европейските лидери винаги са разбирали, че що се отнася до сигурността, не е вариант да се отделят и да действат самостоятелно.
"В същото време американските лидери винаги са признавали, че имат изключителен стратегически интерес от стабилна и сигурна Европа. И през последните 67 години Америка не е имала по-сигурен партньор, на когото може да разчита", пише в статията, цитирана от вестник "Сега".

 

Генералният секретар на НАТО припомня още, че единственият път, когато НАТО е задействал колективната си защита, е бил след терористическите атаки от 11 септември 2001 година.
"От двете страни на Атлантика лидерите винаги са разбирали, че силна, сигурна и просперираща Европа означава силни, сигурни и проспериращи Съединени американски щати", казва Столтенберг.
В статията си той напомня, че в момента САЩ поемат почти 70% от разходите на НАТО за отбрана и с основание се призовава за по-справедливо разпределение сред съюзниците.
Генералният секретар посочва, че тази година общите разходи за отбрана в НАТО са се увеличили с 3% в реални измерения, а през лятото страните са поели ангажимент да спрат със съкращенията и в рамките на 10 години да достигнат прага от 2% от БВП.
"Ние сме алианс на 28 демокрации. Свободният дебат е част от нашето ДНК. Естествено имаме своите различия. Но лидерите от двете страни на Атлантика и във всички части на политическия спектър винаги са признавали уникалните връзки, които ни свързват. Гордата ни история е история на предизвикателства, които сме преодолели заедно", коментира Столтенберг.
Той призовава страните да не приемат свободата, сигурността и просперитета като даденост и да работи с мъдрост за намиране на общи решения.
"Да продължи всеки сам не е вариант нито за Европа, нито за САЩ", пише генералният секретар.


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер