Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home Седмицата Свят България и Русия са победители на Филмфеста в Котбус

България и Русия са победители на Филмфеста в Котбус

Е-мейл Печат ПДФ

cotbus1В периода от 8 до 13 ноември в Котбус, Германия се проведе за 26-ти път Фестивалът на източноевропейското кино. Този вече утвърдил се международен кинофорум представи 200 актуални кинопродукции от 45 страни.

12 филма се състезаваха за статуетката Лубина и паричната награда, дотирана с 25 000 евро.
За най-добър филм бе избран кинопроектът на 27-годишния руски режисьор Иван Твердовски „Зоология", който разказва една оригинална и емоционална история за надеждата, любовта и самотата в едно общество, изтъкано от предразсъдъци, лицемерие и безчувственост. Главната героиня е застаряваща жена, която живее с възрастната си майка в малко морско градче. Тя води едно скучно и законсервирано битие, никому ненужна и сама. В зоопарка, където тя работи и усеща любов само в очите на животните, които храни, отдавна е станала обект на насмешка и открити подигравки. В стила на Кафка внезапно с нея става необичайна метаморфоза - за една нощ и израства животинска опашка. От една страна това, че е екзотична и носи предимства, в нея се влюбва млад мъж, в душата и настъпва пролет и тя възкръсва за живот. Но обществото не търпи разминаването с наложените догми и норми, отличаваш ли се от другите стадото ще те бракува и унищожи. Светът около нея е по-силен и тя трябва да премине през ада на срама, униженията и изолацията, за да се освободи от опашката, която всъщност и е била дадена, за да открие себе си и да израсне. Журито на фестивала обяви черната комедия в духа на Кафка за ярка метафора на жестокостта на дребните еснафски душици, които са навсякъде около нас.
Режисьорът Твердовски печели за втори път големия приз, през 2014 неговата кинолента „Класът на Лена" се наложи като победител.
Българският късометражен филм „Синът" на Христо Симеонов успя да се пребори сред девет конкуренти и грабна голямата награда. Сценарият се базира на разказа „Джанго" на писателя Деян Енев, който е и сценарист на филма. 27 минутният разказ ни пренася в нерадостното битие на ромско момче, чиито единствен приятел е бездомно куче, което радва делника му, изпълнен с уроците за оцеляване в мизерното съществуване на ръба на обществото.
Наградата за най-добра женска роля бе връчена на руската актриса Наталия Павленкова за ролята и в „Зоология" заради умениетоr да накара зрителите да усетят самотата на различния човек , дамгосан от обществото.cotbus2
Давид Огродник бе обявен за най-добър актьор за превъплъщаването му в образа на полския художник Зджислав Бекшински, чиито живот преминава в борба с демоните на ексцентричния му син Томек. Авторът на филма Ян Матушински спечели и награда за дебют в оригиналната сага за фамилия Бекшински "Последното семейство".
Наградата за режисура бе връчена на унгарския режисьор Шаболоч Хайду за лентата му „It's not the time of my life", които с камерен подход ни въвежда в сложните структури на семейството.
20 000 зрители посетиха фестивалните филми и избраха за свой фаворит „Планета Сингъл" на полския режисьор Митя Окорн. 135 -те минути на тази създадена за широката публика четири милионна продукция минаха незабелязано за зрителите. Филмът е направен по всички правила на холивудското кино и е своего рода романтичната съвременна приказка за Пепеляшка. В него изобилстват комедийни ситуации, интензивни диалози и известна доза тъга.
България участва и с втори филм на Филмфеста в Котбус. В състезателната програма блестеше най-новата творба на нашата талантлива режисьорка Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и синът". В него тя надниква в душата на малкия човек на фона на политическите катаклизми на Балканите. Филмът е разказ за жертвоприношението и победата на човешкото достойнство и призовава към толерантност в едно неспокойно време на религиозно разделение. Иглика Трифонова умее да претвори документа в емоционален художествен филм. Двата нейни емблематични „Писмо до Америка" и „Разследването", както и „Прокурорът..." търсят човешкия и психологически аспект на случилото се.
Акцентът и емоционалният заряд падат винаги на нейните персонажи, които въпреки страданието не загубват човешкото в себе си.
На снимачната площадка на този филм са си дали среща световно популярни имена на киното като Самуел Фрьолик, Ромен Беранже, Изидор Байрамович и Лабина Митевска. Творческото ядро на тази продукция е въпреки това българско. Монтажист на лентата е младият документалист Тома Вашаров, музиката е дело на Теодоси Спасов, а майсторски заснетите кадри издават почерка на нашия кинооператор Рали Ралчев. Огромен актьорски потенциал показват талисманът на Иглика Трифонова Краси Доков и актуалният млад и талантлив Оварес Торосян.
Филмът е и своеобразен задълбочен коментар върху най-новите исторически събития на Балканите. Режисьорката се интересува от съдбата на нашите съседи, от нещата, които могат да се случат на всички нас и в този смисъл не бива да са ни чужди.
Филмовият фестивал в Котбус не е само интернационална киноплатформа, но и културен посланик на федералната държава Бранденбург. В продължение на 5 дни той оживи задремалия в есенна летаргия град Котбус и събра почитателите на онова кино, което те хваща право за сърцето и те кара да се замислиш върху нещата от живота. Те очакват с нетърпение неговото 27-мо издание, което ще започне на 7 ноември през 2017 година.

 

Красимира Плетньова
за в. „България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер