Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home Седмицата Свят НАТО повишава бойната си готовност със стотици хиляди заради Русия

НАТО повишава бойната си готовност със стотици хиляди заради Русия

Е-мейл Печат ПДФ

НАТО ще приведе в състояние на повишена бойна готовност стотици хиляди бойци заради напрежението в отношенията с Русия. Това е казал пред The Times генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.
Точната численост Столтенберг не е назовал, но заявил, че това ще е най-голямото засилване на отбранителния потенциал на пакта след края на студената война. Тези действия били обсъждани преди месец, посочва още "Ведомости".


Бившият постоянен представител на Великобритания в НАТО сър Адам Томсън е на мнение, че в повишена готовност може да бъдат приведени около 300 000 души в близките два месеца. Сега групировка с такава численост може да бъде развърната за 180 дни. Това ще бъдат сили от „втория ешелон", които трябва да се включат в зоната на бойни действия след сегашната наземна групировка от сили за бързо реагиране, която наброява 5000 души и при необходимост може да бъде разположена на бойното поле за няколко дни.
В The Times също така е отбелязано, че страните от НАТО са се договорили за увеличаване на силите за бързо реагиране до 40 000 души. Адам Томсън припомня, че тази договореност била постигната през февруари 2016 г. и добавя, че вероятно не всички разбират, че това ще бъде сложно и скъпо за изпълнение.
„Напоследък наблюдаваме, че русия значително се е активизирала в много посоки. Видяхме, че Русия стана по-напориста, значително укрепи военната си мощ, утрои военните си разходи от 2000 г. досега, създаде нови военни възможности и използва войските си срещу съседи", казал Столтенберг. Също така, допълнил генералният секретар на пакта, е видно, че Русия използва пропаганда в страните на НАТО. Поради това алиансът трябвало да отговори, пише и БГНЕС. Столтенберг добавил, че НАТО и Русия може да проведат в близките седмици среща във формата „Съвет Русия-НАТО".

 


www.actualno.com

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер