Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home Седмицата Свят Германия разработва "исторически" закон за интеграцията на бежанците

Германия разработва "исторически" закон за интеграцията на бежанците

Е-мейл Печат ПДФ

Германската правителствена коалиция одобри пакет от мерки, засягащи интеграцията на бежанците, правата и задълженията им - "първи подобен случай" и съгласие с "исторически" характер за страната, дълго време избягвала да се определи като пристан за имигранти.
"Това става за пръв път в историята на Федерална република Германия", каза консервативната канцлерка Ангела Меркел на обща пресконференция по пладне с редица видни личности от коалицията между консерватори и социалдемократи.


Съгласието, постигнато след седемчасови преговори, предстои да се затвърди със закон; то е "историческа стъпка", която бележи "дълбока промяна в обществото", каза социалдемократът Зигмар Габриел, вицеканцлер и министър на икономиката.
Бъдещият закон ще урежда правата и задълженията на мигрантите в Германия, приела над един милион кандидати за убежище през 2015 г. - това стана причина за натиск върху канцлерката, особено в собствения й консервативен лагер.
Предвижда се властите да определят място за пребиваване на търсещите убежище с признат статут, за да бъдат те равномерно разпределени из територията и да се избегне формирането на гета.
"Евентуално неспазване на посоченото задължение ще носи последици за съответните лица", се казва в документа.
Права и задължения
Освен това според проекта няма да се одобряват за постоянно пребиваване бежанци, неполагащи достатъчно усилия да се интегрират, по-специално като учат немски език.
"Овладяването на езика е необходимо и за временно пребиваване" в Германия, се подчертава в документа.
Договореностите включват и раздел за трудоустройството на бежанците с оглед да бъдат улеснени в търсенето на работа. Досега кандидатите за убежище и хора с приравнен статут можеха да заемат само длъжности, за които не кандидатстват германци или граждани на ЕС - това ограничение ще бъде вдигнато за три години.
Бежанците, започнали обучение в Германия, ще получават право на пребиваване до края му, за да могат да намерят работа. "Който прекъсне обучението, ще му се отнема документът за пребиваване, съответно и правото да остане в Германия", предупреди канцлерката.
Близо 100 000 работни места ще бъдат предложени на кандидати за убежище, но не и на мигранти, идващи от страни, смятани за сигурни, например от балканските държави. В четвъртък германските депутати започнаха гласуване с оглед да разширят списъка на тези сигурни страни, като включат Алжир, Мароко и Тунис.
В обобщение за смисъла на новите законови норми Меркел ги определи като "оферта за всекиго, но и задължения за всички новопристигащи". "Трябват ни хора интегрирани, с достойнство, а не асимилирани насила", добави Габриел.
"50 години по-късно"
Този текст за интеграцията е "първа лястовица" за Германия - местните консерватори бавеха нещата от страх да не привлекат още хора отвън, превръщайки страната в имигрантски пристан. По ирония на съдбата тъкмо една консерваторка - Меркел, разтвори широко вратите с политиката за масово приемане на мигранти през 2015 г.
"50 години, след като имиграцията започна, Германия се сдоби със закон за интеграцията", приветства събитието в Туитър патронът на депутатите социалдемократи Томас Оперман.
С това припомни за "гастарбайтерите" - главно турци, пристигнали през 60-те, за да поддържат германското "икономическо чудо"; интеграцията им обаче дълго бе спъвана от волунтаристичната политика в тази сфера.
Габриел увери, че този закон е само първа крачка към по-разширен законов текст за имиграцията.
Движението в защита на мигрантите "Про-Азил" разкритикува подготвяния закон "за дезинтеграция", възмутено конкретно от нормата за задължително местопребиваване. А популистите от "Алтернатива за Германия", в бурен подем от началото на мигрантската криза, обсипаха с нападки тази, както я наричат, "коварна форма на социален дъмпинг".
Коалицията постигна разбирателство и по друга тема - за мерки срещу тероризма, които дават възможност на федералната полиция да използва внедрени агенти за превенция на атентати и засилват сътрудничеството с чуждестранни разузнавания.

 


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер