Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
декември 16
Home Седмицата Свят „Досиетата от Панама" - най-голямото изтичане на документи в историята

„Досиетата от Панама" - най-голямото изтичане на документи в историята

Е-мейл Печат ПДФ

Най-голямото изтичане на документи в историята – "Досиетата от Панама" доведе до мигновени проверки на данъчни служби и политически реакции в целия свят.

Документите, изтекли от една от най-потайните офшорни юридически фирми "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca), разкриват как богатите и могъщи хора като руския президент Владимир Путин, футболната легенда Лео Меси, сирийския президент Башар Асад и много други, укриват парите си. (Виж повече тук линк от новия материал)
Документите разкриват схеми, в които участват повече от 214 хиляди офшорни компании в повече от 200 страни и територии по целия свят.
За пръв път документите осветляват цялостно богатството на Путин, въпреки че неговото име никъде не се споменава, а съмнителни финансови операции на исландския премиер вероятно ще доведат до оставката му.


Досиетата стигат и до България.  От тях става ясно, че поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина.
В документите фигурира и името на покойния баща на британския премиер Дейвид Камерън – Иън, както и членове на Консервативната партия от горната камара на парламента, бивши депутати-консерватори и партийни дарители.
Данъчните служби във Великобритания, Германия, Франция, Испания, Австралия и Нова Зеландия вече проверяват някои имена от досиетата за укриване на данъци. Очаква се подобни проверки да започнат и на много други места по света.
Панамската адвокатска фирма, която има десетки представителства по света, се разследва от правоприлагащите органи в няколко страни по обвинения във връзки с пране на пари, отбелязва "Ню Йорк таймс".
Президентът на Панама заяви, че правителството му ще сътрудничи "енергично" на всяко разследване, произтичащо от разпространения вчера огромен масив от информация за финансовите машинации в света на богатите и известните, предаде Асошиейтед прес.
Изтичането на материалите става, след като в последните години бяха извършени значими разкрития, при които хора, работили за правителства или компании, са събирали вътрешни документи и после са ги предавали на медиите.
През 2014 г. Едуард Сноудън предостави на репортери най-малко 1.5 милиона документи от АНС, както сочеха оценките на разузнавателни служители.
Очаква се медийните организации, проучващи "Мосак Фонсека", да публикуват в идните дни още много статии въз основа на изтеклите документи.
"Мосак Фонсека" видя престъпление в журналистическото разследване.
Рамон Фонсека, съосновател на фирмата, чиито документи са били предоставени на медиите, заяви за панамски тв канал, че тя не носи отговорност за каквато й да е престъпна дейност, извършена с офшорни инструменти, създадени за клиентите й, съобщи АП.
Пред Франс прес Рамон Фонсека коментира, че разследването, извършено от над 100 медии по света за авоарите на политици и известни личности в данъчните убежища, е "престъпление" и атака срещу Панама.
Шефът на фирмата смята също, че тя е станала жертва на "международна кампания срещу личната неприкосновеност". В телефонно интервю за Ройтерс Фонсека, който е бивш правителствен служител в Панама, съобщи, че фирмата му е създала повече от 240 хиляди компании, повечето от които са били използвани със законна цел.
"Смятаме, че е налице международна кампания срещу личната неприкосновеност, която е свещено човешко право, но има хора по света, които не разбират това", посочи Фонсека.
В отделно изявление, публикувано в "Гардиън", фирмата посочи, че става дума за неразрешен достъп до документи и информация, изнесени от нашата компания, представени и интерпретирани извън контекст."
Разследването
Близо 370 журналисти в 78 страни са участвали в разследването, продължило близо една година. Според вестник "24 часа" той е единственият български медиен партньор.
Става въпрос за 11.5 милиона документи, в които са описани общо 214 000 "кухи" компании".
Изтеклите данни, наречени "Панамски досиета", са получени първоначално от германския всекидневник "Зюддойче цайтунг", излизащ в Мюнхен. Вестникът ги е получил от служител във фирмата, който предупредил, че рискува живота си, така че името му не е споменато в съобщението.
"Зюддойче цайтунг" е представил документите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон, който ги е разпределил за анализ между медиите, членуващи в него.
Кой ръководи "Мосак Фонсека"?
Мосак Фонсека (Mossack Fonseca), която се оказа в центъра на скандала "Панама пейпърс", е дискретна панамска адвокатска фирма, която има малка група отбрани клиенти и се е специализирала в избягването на плащане на данъци.
Юрген Мосак, съоснователят на компанията, създадена преди тридесетина години, е роден в Германия през 1948 година. Той емигрирал заедно със семейството си в Панама, където следвал право.
Неговият баща бил нацист, служил в Ес Ес частите (елитни подразделения на германската армия) по време на Втората световна война, според Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), който цитира документи на американската армия, посочва АФП. Според "стари разузнавателни документи", той предложил да шпионира в полза на ЦРУ.
Другият съосновател - Фонсека, е роден през 1952 година. Той получил диплома за юрист също в Панама, но следвал в престижния Лондонски икономически университет.
В интервю той посочва, че мислел да става свещеник.
Фонсека ръководел малка компания преди да се слее с господин Мосак. Двамата адвокати първо открили офис на Британските Вирджински острови.
Според МКРЖ половината от дружествата, които тази група е създала - над 113 000 - са били в този данъчен рай.
В САЩ съдия от Невада заяви, че панамска адвокатската къща се е опитала умишлено да прикрие ролята си в управлението на местния си клон в този американски щат.
През март господин Фонсека, който е бил съветник на панамския президент Хуан Карлос Валера от 2014 година, обяви, че излиза в отпуск. Той обясни, че прави това, за да "защити честта си", след като в баризилските медии започнаха да валят обвинения по случая.
Разкриването на всички тези документи е "престъпление" и "атака" срещу Панама, заяви вчера ръководителят на адвокатската фирма Рамон Фонсека Мора.

 


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер