Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home Седмицата Свят Напрежението по балканския маршрут расте с часове, Гърция е пред колапс

Напрежението по балканския маршрут расте с часове, Гърция е пред колапс

Е-мейл Печат ПДФ

Напрежението по мигрантския маршрут през Балканите расте с всеки изминал час и ситуацията е на път да излезе от контрол. След като Македония, Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия съгласувано ограничиха транзита, Гърция изнемогва и обяви, че може да въведе извънредно положение.
Македония отново затвори границата си с Гърция, оставяйки около 7000 души струпани в граничния район. Скопие пропуска само мигрантите, които бягат от война, и така хиляди афганистанци и африканци остават блокирани на нейна територия.
В момента на територията на Гърция има около 30 000 бежанци, които са разпределени в 28 населени места и в 7 транзитни центъра.
Ситуацията на гръцкия пункт "Идомени" е все по-драматична заради трагичните условия на живот на струпалите се там хора, очакващи македонските власти да дадат "зелена светлина", за да пресекат границата. Изнервените бежанци използват различни форми за протест, като често блокират ж.п. линии и пътища.
Ефектът на доминото се задейства заради решението на Австрия едностранно да ограничи дневния транзит през своя територия до 3200 души. След това страните по маршрута решиха да пропускат през границите си само по 580 бежанци на ден, за да предотвратят струпването им.
Така обаче Гърция остана изолирана и премиерът Алексис Ципрас заплаши да блокира всички решения на ЕС по мигрантската криза.
Мигрантиският натиск към България не е засилен през последните дни. Предстои да се види дали това ще се случи със затоплянето на времето и неизбежните помени по маршрута към богатите страни от Западна и Северна Европа.
Меркел критикува едностранните мерки
Германският канцлер Ангела Меркел упрекна балканските държави, че ”едностранно“ са затегнали граничния си контрол и призова европейците да не изолират Гърция.
"Точно от това се боя сега - че някои ще затворят границите си, а други ще страдат. Това не е моята Европа", каза Меркел и определи за свои основни приоритети запазването на единството на Европа и проявяването на хуманност.
Европейският съюз не може да остави Гърция да затъне в хаос заради мигрантския наплив, заяви още Меркел, цитирана от Франс прес.
Тя каза, че поддържа постоянна връзка с гръцкия премиер Алексис Ципрас и отправи призив Гърция да не бъде изоставена на произвола на съдбата.
"Можете ли да повярвате сериозно, че след като страните от еврозоната се бориха докрай, за да остане Гърция в тази зона, година след това, в крайна сметка, да оставим Гърция да затъне в хаос?", попита Меркел в интервю по телевизия А Ер Де.
Няма план "Б"
"Няма "план Б" за национално решение на бежанската криза, ако Европа не успее да постигне споразумение с Турция за намаляване на притока на мигранти в Европа", добави Ангела Меркел.
"Храня голям оптимизъм, че европейският път ще бъде успешен", посочи тя.
Чешкият президент Милош Земан от своя страна предупреди, че турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще се стреми да получи от ЕС колкото се може повече средства за урегулирането на миграционната криза.
"Ердоган, на който се предлагат три милиарда евро, ще иска не 6 милиарда, а 9 милиарда. С провеждането на всяка следваща среща на високо равнище ЕС-Турция тази сума ще расте“, каза президентът на Чехия.


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер