Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
февруари 23
Home Седмицата САЩ Ако Тръмп иска търговска война, ЕС с радост ще му я даде

Ако Тръмп иска търговска война, ЕС с радост ще му я даде

Е-мейл Печат ПДФ

Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп наистина иска търговска война, Брюксел ще е повече от щастлив да му я даде, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.
Тръмп трудно можеше да избере най-лошия момент, за да отправя заплахи за митата за европейската стоманодобивна индустрия. От другата страна на Атлантика чиновниците набират все по-голяма увереност, катализирана и от принципното споразумение с Япония. Затова и Брюксел изглежда се наслаждава на перспективата за търговска война, за която смята, че не може да загуби, подчертава изданието.
„Генералната дирекция за търговията на Европейската комисия (ЕК) е перфектно подготвена за това", казва Пиер Дефрейн, началник на кабинета на бившия европейски комисар по търговията Паскал Лами.
След месеци на заклеймяване на чуждестранните производители на стомана и алуминий Тръмп се отказа от предприемането на незабавни действия под натиска на местните лобита, които се опасяват от търговски конфликт. Американският президент обаче все пак обеща да направи нещо „съвсем скоро".


В ЕК малцина са на мнение, че той ще се впусне в кръстоносен поход, за да защити работниците от стоманения сектор, тъй като ЕС осигурява 14% от вноса на стомана в САЩ. Същевременно обаче Комисията има готов списък от американски продукти, срещу които да предприеме насрещни мерки.
Брюксел всъщност е подготвен, защото вече е играл тази игра, припомня изданието. Когато бившият американски президент Джордж У. Буш"временни предпазни мерки" срещу вноса на стомана от ЕС и други страни през 2002 г., Комисията и тогава атакува някои селскостопански стоки.
Междувременно опитът на Брюксел да води преговори за търговско споразумение със САЩ се оказа пълна катастрофа най-вече за връзките с обществеността, посочва се в анализа. Висящи си останаха въпросите за безопасността на храните и международните арбитражни съдилища.
Брюксел е готов и за друг вид отмъщение, ако затегнатите американски санкции срещу Русия засегнат европейски компании и енергийната сигурност на блока. Предупрежденията са, че реакция може да има до дни.
Опасността за Европа обаче е, че тази война може да се разрасне така, че да стане неуправляема на всички фронтове, особено на фона на търговските взаимоотношения с Китай и евтиния китайски внос. Някои анализатори смятат, че Комисията просто загърбва китайския дъмпинг и предложенията й за справянето с него не правят нищо за спирането на потока от евтини стоки.

 


www.investor.bg

 

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер