Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
ноември 25
Home Седмицата САЩ Българският език е одобрен за включване в програмата за двуезичност в Илинойс

Българският език е одобрен за включване в програмата за двуезичност в Илинойс

Е-мейл Печат ПДФ

bulgarian-languageМиналата седмица Образователният борд на щата Илинойс (Illinois State Board of Education – ISBE) уведоми Генералното консулство на Република България в Чикаго, че българският език е одобрен за включване в Програмата за двуезичност (Seal of Biliteracy). Предложеният от нас тест на Института за чуждестранни студенти (ИЧС) към СУ „Св. Климент Охриски" е бил одобрен напълно. Още от тази учебна година желаещите български ученици, завършващи гимназия в щата Илинойс, ще могат да полагат дистанционно изпит в България (в ИЧС по български език), като при успешното му преминаване ще получават официално признат от щатските власти сертификат за двуезичие.
За повече информация по въпроса и при необходимост от допълнителни пояснения, можете да се обръщате с въпроси към нас на и-мейл адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .
Следващите стъпки са чисто технически, а именно: с помощта на ИЧС и българските съботно-неделни училища в Чикаго ще изработим точен и сигурен механизъм за полагане на изпита. Целта ни е още в края на настоящата учебна година (2016 – 2017) да имаме първите български ученици, получили сертификат за Seal of Biliteracy по български език.
Настоящото е огромен успех за цялата наша общност – българският език вече заема полагащото му се достойно място в езиковото многообразие на щата Илинойс. Сега, след като тестът е утвърден в Илинойс, можем да погледнем и към други американски щати на чиято територия има големи български общности – Колорадо, Охайо, Мичиган. Нашият пример може да бъде последван и от нашите сънародници извън консулски окръг Чикаго.
Използвам възможността да благодаря на директорите и учителите от българските училища в Чикаго, без чиято инициатива и подкрепа този успех нямаше да бъде възможен! Специална благодарност към г-жа Боянка Иванова – директор на училище „Джон Атанасов" и член на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), г-жа Мария Лабова – директор на Ново българско училище в Нейпървил и член на УС на АБУЧ и г-жа Ваня Налбантова – директор на Кирилски институт за езици.


Генерално консулство на Република България в Чикаго

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер