Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home Седмицата САЩ Костадин Везьов с първия български каталог, сертифициран от NGC

Костадин Везьов с първия български каталог, сертифициран от NGC

Е-мейл Печат ПДФ

veziov1Костадин Везьов е нумизматът с най-голямата колекция от български монети. Роден е през 1971 г. в гр. Банско. Още от дете се запалва страстта му към колекционирането на монети, което в последствие за него се превръща в начин на живот. От 16 години живее в Чикаго, но всяка вечер заспива с мисълта за родна България. Голям почитател на футбола и е един от спонсорите на "Левски" (Чикаго). Семеен с едно дете, което кръщава Кристиян, на любимия си чуждестранен футболист.

- Г-н Везьов, какво ви накара да емигрирате в САЩ?
- Емигрирах преди 16 години, защото спечелих зелена карта и търсех ново предизвикателство. Но родното ми място Банско ми липсва. Родината си ни е една. Това, че някои от нас избираме да живеем извън пределите на България, е поради различни причини, но винаги носим българското в сърцето си.

- Как решихте да се установите точно тук, в Чикаго?
- Избрах Чикаго, защото тук се намираше най-голямата българска колония в USA. Чикаго е една малка България, около 150-200 хиляди човека. Има две Православни български църкви - "Света София" и "Свети Иван Рилски". Има около десет български магазина, пет български вестника, около десет български заведения. А и като температура, особено зимата, Чикаго се доближава до родното Банско, но няма планини, само равнина ... равно и ветровито.

- От кога колекционирате монети? Какво ви вдъхнови?
- Монети събирам от дете. Нумизматиката, или събирането на монети, е едно от най-древните хобита на Земята. Още от древността, хората събират златни и сребърни монети и после за поколенията остават съкровищата. Всеки колекционер се опитва да попълни своята колекция с най-добрите и редки монети. Така започнах професионално да се занимавам с колекциониране на български монети, преди около 10 години. За да съм сигурен, че монетите ми са истински, станах член на NGC, където ги изпращам за оценка и сертификация. Така, лека-полека, събрах почти всички български монети (липсват ми 7) и после реших да направя каталог, за да може всеки, който желае, да види богатството на българските ни монети. Това е първият подобен каталог в световната нумизматична литература и е първият български каталог на сертифицирани монети от NGC. В началото, монетите за колекцията ми бяха подарявани от моите родители и роднини. Първата ми колекционерска монета е 5 лева от 1972 г. на Паисий Хилендарски, подарена от майка ми. От баща ми имам подарък монета на Васил Левски от 1973 г. Сестра ми в България ми купува някои от по-новите монети и ми ги изпраща тук. Аз също купувам доста монети от аукциони и след това ги изпращам за сертифициране в NGC.

- Защо решихте да направите каталог на колекцията си? Посветил ли сте я на някой?
- Книгата ми за монетите е посветена на моя син Кристиян Везьов, на когото ще се опитам да предам българския възрожденски дух. Миналата неделя той стана на 1 годинка.
Книгата ми няма аналог в света и искам чрез нея да покажа богатството, красотата и изяществото на българските монети. Разделите в нея са от различните етапи на България (Княжество, Царство, Народна Република и Република). Книгата е предназначена, както за нумизмати, така и за всеки българин, който би желал да види историята на българските левове и стотинки. Показан е тиражът, металът и стойността на монетите преди капсулирането им от NGC, както и всички циркулиращи, юбилейни, възпоменателни български монети. vezyov2

- Коя е най-ценната ви монета?
- Най-голяма сантиментална стойност има последната ми монета, подарък от Андрей Аспарухов, на която е изобразен неговият баща Георги Аспарухов - Гунди. За мен тя е безценна. Благодаря на Андрей и Изабела за жеста им. Също така най-ценни за мен са 2 сантима от 1879 и 1887 г. за коронациите на Александър Батенберг и Фердинанд, както и монетите от 1916 г.

- Кое е издателството на книгата? От къде може да се закупи?
- Благодаря на издателство "ЛЕНИ АН" РУСЕ, за съвместната ни работа по издаването на книгата. Засега книгата се продава основно в "E-BAY" и "AMAZON".

- Вие сте автор на няколко криминални романа. Как решихте да пишете точно такава литература? Получавате ли критики относно нея?
- Най-големият критик за книгите ми е моята съпруга. Спрях да пиша криминални романи, защото, въпреки че доброто винаги побеждава, съм описвал с литературна измислица много сцени на бруталност и насилие, а аз съм против това. Затова започнах да пиша информационни и образователни книги. В момента пиша книга за американския долар и се надявам, че другата година ще излезе от печат.

- Всестранно развита личност сте. Освен с колекцията си от монети, авторство на криминални романи, сте и футболен човек. Разкажете повече за успехите си с родните отбори в Чикаго.
- В момента играя в отбора на Левски (Чикаго), който бе създаден през 2014 г., по случай 100-годишнината на Левски (София). Преди това, тук в Чикаго, имам успехи (7 пъти шампион и носител на купата на лигата) с други български отбори ("Славия" и "Ботев"). Но това, което направи този сезон "Левски" (Чикаго), няма да се повтори скоро в аматьорския футбол тук.


Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер