Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
ноември 25
Home Седмицата САЩ САЩ няма да увеличават силите си в Близкия Изток

САЩ няма да увеличават силите си в Близкия Изток

Е-мейл Печат ПДФ

САЩ нямат планове да увеличават силите си в Близкия Изток, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от агенциите.
По думите му Вашингтон не може да си позволи да пренебрегне дестабилизиращите действия на Иран, но няма конкретни планове да увеличава американското военно присъствие в региона.
Матис говори на обща пресконференция в Токио с японската си колега Томоми Имада. Той проведе тази седмица поредица срещи на високо равнище в Сеул и Токио при първата си обиколка в чужбина, откакто е на поста. Днес се прибира във Вашингтон.


"Що се отнася до проблема с Иран, тази държава е един от главните спонсори на световния тероризъм", каза още Матис.
По отношение на ситуацията в Южнокитайско море той каза, че проблемите там трябва да се решават по пътя на дипломацията. Матис зае критична позиция към действията на Китай в региона, но посочи, че военни действия от страна на САЩ не са уместен вариант.
Имада заяви, че "Токио и Вашингтон споделят общо безпокойство от активните действия на Китай в Южнокитайско море".
При встъпителните си думи на пресконференцията Матис директно заяви, че правителството на президента Тръмп ще се придържа към досегашната позиция на САЩ, че американско-японският отбранителен договор важи за защитата на трайното управление от Япония на островите Сенкаку (на китайски Дяоюй) в Източнокитайско море, за които претендира Китай.
Последва изявление от страна на официален Пекин, в което бе посочено, че с това изявление САЩ поставят под риск регионалната стабилност. Говорител на китайското министерство на външните работи окачестви изказването на Матис като "неправилно" и отново повтори претенциите на страната си към безлюдната островна група.
На пресконференцията в Япония американският министър на отбраната заяви също, че с японската му колега Имада са единодушни, че действията на Северна Корея заплашват сигурността в региона.

 


www.dariknews.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер