Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
ноември 21
Home Седмицата САЩ Десетки хиляди протестираха в САЩ срещу имиграционната политика на Тръмп

Десетки хиляди протестираха в САЩ срещу имиграционната политика на Тръмп

Е-мейл Печат ПДФ

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на американските градове и на летищата в САЩ вчера, за да протестират срещу указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането в страната на граждани на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население, съобщи Ройтерс.
В Ню Йорк, Вашингтон и Бостън втора вълна на протести започна след спонтанните митинги на много летища в събота, когато имиграционните власти започнаха да прилагат президентския указ.
Решението на президента, което забранява приемането на сирийски бежанци и влизането в САЩ на пътуващи от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан, доведе до арестуването и депортирането на стотици хора, пристигнали на американски летища.


Един от най-големите вчерашни протести се състоя в Батъри парк в долен Манхатън, недалеч от Статуята на свободата в пристанището на Ню Йорк, един от най-популярните американски символи и първият, който милиони емигранти са виждали, прекосявайки океана от Европа и пристигайки в Америка.
Главният оратор, сенаторът демократ от Ню Йорк Чарлз Шумър заяви пред събралите се, че указът на Тръмп е антиамерикански и е в разрез с основните ценности на страната.
Във Вашингтон хиляди се събраха на площад Лафайет близо до Белия дом, с викове "Няма омраза, няма страх, бежанците са добре дошли тук". Демонстрантите бяха запълнили цялото пространство около Белия дом и Министерството на финансите.
Шествието потегли от Белия дом по Пенсилвания авеню и спря пред Международния хотел Тръмп, където викаше "Срам, срам, срам". По данни на полицията в протестите са участвали близо 8000 души. По същото време близо 200 души участваха в протестен митинг на международното летище Дълес край Вашингтон, където много по-голям брой протестиращи се бяха събрали на шумна демонстрация в събота вечерта.
Няколко стотин души протестираха и на нюйоркското летище Джон Ф. Кенеди, където разтревожени семейства чакаха близки, задържани с часове след пристигането си от страни, засегнати от президентския указ.
Над 10 000 души участваха в демонстрацията на площад Копли в Бостън. Пред събралите се говориха няколко оратори, сред които сенаторът Елизабет Уорън, лидер на либералното крило на Демократическата партия и яростен критик на Тръмп.
В Хюстън близо 500 души преминаха в протестно шествие през центъра на града.

 


www.mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер