Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Седмицата САЩ Модата е символ на желанието да бъдем свободни

Модата е символ на желанието да бъдем свободни

Е-мейл Печат ПДФ

anelia1За дизайнерките Диана Чолакова и Дария Димитрова модата е не просто хоби, бизнес и демонстрация на въображение, а игра на превъплъщенията, и постоянно търсене на баланс между вътрешния и външния свят на човек. През последните няколко години талантливите майка и дъщеря не спират да печелят сърцата и високите оценки на публика и модни експерти, налагайки имената си сред тези на най-популярните дизайнери в Метро Детройт. Наскоро динамичното дуо получи поредно призвание за труда и таланта си по време на тазгодишното издание на форума за мода “Runaway Repurposed”, където спечели две първи награди. 

Ежегодното модно събитие бе представено за осми пореден път на 21-ви февруари в мичиганския храд Хоуъл под надслов „Холивуд – преди и сега“. Целта на модното шоу, което предоставя събраните средства на местната опера, е да представя модни тоалети, за чието сътворяване са използвани вече създадени дрехи, аксесоари и други рециклирани материали. Условието на оценяващите е моделите да бъдат изработени от поне 70% рециклирани материи, предварително раздавани на участниците. Освен с модно дефиле, организаторите на шоуто зарадваха публиката с изпълнения на млади музикални надежди и ревю на миналогодишните победители, а всеки от присъстващите в публиката имаше възможност да участва в томбола с многобройни награди и търг на аксесоари и спа услуги.
Събитието, известно с високата си посещаемост и големия брой спонсори, рекламодатели и медийни представители, премина под егидата на Факултета по дизайн в Централния Мичигански Университет. Тази година с организацията му бяха заети десетки поддръжници на модата, а компетентно жури от утъвърдени дизайнери, собственици на бутици и професори по мода оценяваше участниците в пет различни категории. Преди началото на дефилетата всеки от тях преминаваше през интервю с журито, пред което в рамките на минута обясняваше идеята на модела си, а мнозина от дизайнерите представиха щандове със своя продукция пред посетителите на форума.
Наградата в категория „Прохождащи дизайнери“ спечели дванадесет годишната Дария Димитрова. Талантливото българско момиче, което показа дебютната си колекция само преди месец в Интернационалния Институт на Детройт, се пребори за първото място с единадесет млади дизайнери от различни части на щата. Красивата рокля, с което Дария омая журито, наподобяваше горска нимфа, чиято ефирност и нежност бе подчертана от „кацналата“ върху талията птица и сияещи клонки, украсили раменете на модела. Вълшебното творение бе сякаш излязло от страниците на приказка, а стилът на тоалета се отличаваше с характерната за младата дизайнерка комбинация от неподправен шик, елегантност и чисто момичешки чар.
Идеята за тоалета на Дария постепенно градира от първоначалното хрумване за морска русалка и двуоменето между къса и дълга рокля, а за вдъхновение й служат любимите синьо-зелени нюанси на избраните от нея рециклирани рокли. Въпреки трудните за работа материи на коприната, органзата и тюла, творението на Дария се различаваше от мнозинството представени модели със своята лекота, подвижност и безупречни детайли.anelia2
„Конкуренцията в категорията за прохождащи дизайнери беше много силна, тъй като повечето от децата представиха интересно направени дрехи“, разказва Дария. „Не очаквах да спечеля първото място, защото за пръв път се явявам на съзтезание за дизайнери и не знаех критериите на журито. Щастлива съм, че ме оцениха толкова високо. Накрая на шоуто организаторите поискаха мнението ми за качеството на оценките на журито и се интересуваха от препоръките ми за следващото съзтезание догодина“.
Безспорно най-оспорваната и трудна категория на шоуто бе „Авангард“, в която сили премериха някои от най-изявените модни дизайнери в Мичиган. Абстрактните модели, украсили модния подиум, представиха своебразно пиршество на фантазията и сетивата, а тяхна кулминация бе победилият в категорията дизайн на Диана Чолакова. Черно-бялата футуристична рокля на българката отдаде реверанс на нямото кино с вградените в дизайна снимки на кино иконите Чарли Чаплин и Ингрид Бергман. Подчиненият концептуално на филмовата индустрия модел демонстрира асимитрична кройка, изработена от неконвенциални материали като хартия и найлонови торби в съчетание с органза. По гърба на модела се стелеше наметало от филмови ленти, закопчани с ролка от видео касета вместо брошка, а шапката бе изработена от чанта, украсена с втора ролка и стари филмови ленти. Иновативната кройка впечатли журито с нетипичния си почти кръгъл силует и уникалната комбинация с ръчно изработените от Диана аксесоари.
За българката, която представи свой модел и в категория за напреднали дизайнери, заниманията с авангардна мода са търсено предизвикателство, което тенденциозно слива границите на минали и бъдещи тенденции. „Обичам авангардната мода, защото е различна, шантава, уникална и дава възможност да погледнеш в бъдещето като използваш идеи и тенденции от миналото“, обяснява дизайнерката. „Тя използва традиционното като база, надгражда и прави нещата ексцентрични, необичайни, понякога приказни и дори космически. Авангардът е бягство от конфекцията, която ни обгражда и дори задушава.“
Творческият процес по изработването на роклята е труден и продължителен. Само за няколко седмици, Диана обмисля различни идеи и пробва тяхното конструиране. Работата с предварително зададените материали е нелека, тъй като хартията е мъчна за шиене, а органзата – невъзможна за лепене. Отсяването на различните идеи изисква съчетание на креативност и динамично мислене, съобразено с темата за Холивуд. В крайна сметка любовта на Диана към нямото кино надделява и ражда концепцията за черно-бяла рокля, съчетаваща неговата визуална монотонност с футуристичен силует.
„Реших роклята да е в традиционното черно и бяло, за да напомня за първите филмови ленти“, споделя Диана. „ Беше ми, обаче, трудно да реша точната й форма. Идеята ми дойде от кръглата метална кутия, в която навремето са се съхранявали старите филмови ленти и реших всичко да е в кръгова композиция. Следвайки тенденциите на Футуризма, направих роклята и шапката кръгли, плоски и без обем. Моят дизайн почерпи идеи от класиката и същевременно се опита да предскаже бъдещето. Затвореността на кръга, невъзможността да се движиш в него, трудността да излезеш от стереотипите - това е нашето ежедневие, нашият съвременен живот. Тази дреха, която ни кара да се чувстваме сковани и несвободни, демонстрира всичко това. Радвам се, че журито хареса и разбра концепцията ми, и ми даде първото място.“
Успеха на представянето насърчава модните амбиции на талантливата българка, която вече има идея за бъдеща колекция, в която всички дрехи ще бъдат разкъсани на финала на шоуто. По този начин тя ще покаже, че „хората могат да бъдат по-уверени, силни и свободни въпреки трудностите, през които преминават“.
Модата е послание, средство и символ на всички тези наши желания.

 

Анелия Петрова
за в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер