Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
декември 16
Home Седмицата САЩ В. "Ню Йорк таймс": Според Пентагона Русия е най-голямата заплаха за САЩ

В. "Ню Йорк таймс": Според Пентагона Русия е най-голямата заплаха за САЩ

Е-мейл Печат ПДФ

Пентагонът постави Русия в списъка си на основните заплахи за националната сигурност, като планира да засили разполагането на тежки оръжия, бронирани машини и войски на ротационно назначение в натовските страни в Централна и Източна Европа, пише в. "Ню Йорк таймс".
В реч министърът на отбраната Аштън Картър изброи във вторник най-големите заплахите за САЩ, сред които са Китай, Северна Корея, Иран и най-накрая - борбата с тероризма. Основният фокус обаче е Русия, отбелязва вестникът.
Макар да привежда убедителни аргумента за възпирането на руската агресия, предложението му за четирикратно увеличаване на разходите в Европа през 2017 г. от 789 милиона на 3,4 милиарда долара изглежда прекалено и повдига въпроси дали на други непосредствени заплахи като "Ислямска държава" не се гледа с лека ръка.
Не може да се отрече, че Русия стана открито агресивна при управлението на президента Владимир Путин, който наруши суверенни граници, като анексира Крим и подклажда гражданска война в Украйна. Миналата година в Украйна беше обявено примирие, но руските сили поддържат присъствието си в източната част на страната, което поражда въпроси дали Москва няма да се опита да посегне и към Балтийските страни, посочва в редакционна статия "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
Има и други причини за тревога. Русия изгради мрежа от сложни ракетни отбранителни съоръжения, която все повече заплашва достъпа на военните от НАТО до въздушното пространство в части на Европа, включително една трета от въздушното пространство на Полша. Изграждането на подобни руски ракетни съоръжения е в ход и в Крим и Сирия.
Предвид руските ходове е важно САЩ и съюзниците от НАТО да увеличат приноса си за общата отбрана, особено във време, когато Европа е под огромен стрес от потока от сирийски и други бежанци и от надигането на крайнодесни антиимигрантски политически партии, подчертава редколегията.
Увеличаването на инвестициите от страна на САЩ изпраща на Путин послание и е средство за натиск върху другите страни от алианса също да увеличат бюджета си за отбрана. Но огромното повишаване на разходите прилича на връщане към времената, когато в разгара на войните в Ирак и Афганистан Пентагонът може да иска неограничени средства.
Възпирането на Русия е от ключово значение, но увеличаването на бюджета говори за връщане на Пентагонът към нещо, което прави по традиция - готви се да води големи войни с все по-скъпи оръжия срещу противници като Русия. Заплахите от страна на "Ислямска държава" и други терористични организации са по-объркани и по-трудно предсказуеми. Америка трябва да е в състояние да се справи и с двете, но от плана на г-н Картър не личи балансът да е правилен. 


Mediapool.bg

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер