Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
ноември 24
Home Седмицата Традиции МЕСОПУСТНА ЗАДУШНИЦА

МЕСОПУСТНА ЗАДУШНИЦА

Е-мейл Печат ПДФ

religion(18 февруари, 2017)
Унесени от вихъра на ежедневието, улисани в грижи за прехраната, семейството и обзавеждането си, ние често забравяме за нашите близки, роднини и приятели, които са отминали в отвъдния свят. Но църквата, чиято задача и цел е да пази духовните ценности и християнските традиции и обичаи не е забравила за тях. Тя е отредила всеки съботен ден за ден на покойниците. Освен тези дни за поменуване на починалите  има и общо поменуване на всички покойници. Това са дните на така наречените задушници.

По установен от светата църква ред има три главни задушници: Месопустна Задушница, Задушница срещу Петдесятница и Архангелова Задушница. Светите Отци са въвели извършването на тези задушници, защото много чеда на църквата са починали по морета, планини, пропасти, на война, при различни природни бедствия далеч от близките си. За тях и за мнозина, които са останали без близки и не са отпратени по установения от църквата ред с опело и псалмопение, по традиция от светите апостоли се прави общ помен за тях и за всички други, които са отминали от тоя свят. Задушница, значи особена грижа за душата. В тоя ден по-вече от друг път християните трябва да се замислят върху съдбата на покойниците си и да изпълнят дълга си към тях, като посетят и се погрижат за гробовете им, извършат милосърдие и благотворение от тяхно име и най-много се помолят за тяхно успокоение. Църквата е отредила специални молитви за тия дни, като нарежда да се извършват общи заупокойни служби и Света Заупокойна Литургия. Установено е в храма да се донасят за отчитане и раздаване жито и хляб, и вино за преливане. Както житото, за да израсне с класове и даде плод, трябва да бъде заровено в земята и да изгние, така и тялото на починалия трябва да бъде погребано в земята, за да възкръсне за вечен живот.  Християнският дълг ни зове да гледаме с почит на човека и тогава, когато лежи бездиханен на смъртния одър. Покойникът и с мъртвото си тяло е чедо на църквата. За Бога няма мъртви, всички са живи. Затова и след смъртта трябва да се отдава почтително внимание към тленните останки на покойника.

Ако проследим библейската история ще видим с какво голямо усърдие старозаветните праведници са проявявали грижа за своите покойници.  Нека всички от нас, в душите на които все още гори пламъкът на родолюбието и любовта към традициите на българският народ, пазим и почитаме църковните традиции и обичаи. Те са ценно богатство от нашия народен бит.

 

Свещеник Стефан Михайлов
www.bulgarianchurchdc.org

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер