Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Традиции СВЕТО БОГОЯВЛЕНИЕ

СВЕТО БОГОЯВЛЕНИЕ

Е-мейл Печат ПДФ

19-1В Палестина, някогашна люлка на прочута древна култура, за вярващите християни има много свети и скъпи места, свързани не само с вехтозаветната библейска история, но и с велики и бележити събития из земния живот на Иисус Христос. Едно от тези места е мястото край брега на река Йордан, където Иисус Христос се кръстил от Своя Предтеча Йоан.
На шести януари Светата Църква празнува едно от важните събития от земния живот на Господа Исуса Христа - неговото кръщение в река Йордан. Нека мислено се пренесем в оная безплодна, дива и само с камъни покрита Йорданска пустиня, където е живял и проповядвал свети Йоан Кръстител . Ето той сам, със своето строго, изсъхнало от пост и молитва лице, проповядва на народа: "Покайте се - говорел той - защото се приближи Царството Небесно". "Който има две дрехи, нека даде оногова, който няма; който има храна, нека прави същото. Никого не притеснявайте, не клеветете и задоволявайте се с вашите заплати." Пламенно проповядвал волята Божия за чист, за праведен и добродетелен живот и всички, които искрено се каели, кръщавал.
В това време, когато бреговете на река Йордан били пълни с народ, дошъл да изповядва греховете си и да се кръсти от Йоана и Исус Христос. Настъпил велик и изключителен момент от живота на Богочовека. На река Йордан се открила една удивителна и поразителна не само за земята но и за небето сцена. Безгрешният Бог като грешен човек влиза в реката. Потапя се във водата и се кръщава от Йоана. Чрез пречистото си тяло Той освещава водното естество и му придава благодатна сила, която по-късно ще очиства човешките прегрешения при тайнството кръщение. В този момент небето се разтваря и Дух Свети слиза над Иисуса във вид на гълъб. Чул се ясно гласът на Бог-Отец , който казал: "Този е Моят възлюбен Син, в когото е моето благоволение."
Този празник се нарича Богоявление, тъй като за първи път ясно се разкрива на света тайната на Света Троица, тоест че Бог е един, но в три лица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети и особено тържествено се засвидетелства божественото достойнство на И Исуса Христа. Бог Отец при отворени небеса говори за кръщаващият се Иисус: "Този е Моят възлюбен син, в когото е Моето благоволение!"
Небесното явление се свършва и Иисус Христос излиза от водата и казва за свети Йона: " Но какво излязохте да видите? Пророк ли? Да, казвам ви и повече от пророк. Защото този е, за когото е писано: "Ето Аз пращам пред лицето ти моя Ангел, който ще приготви Твоят път пред Тебе." Истина Ви казвам, между родените от жени не се е явил по-голям от Йона Кръстителя." Неговият глас е гласът на викащия в пустинята: " Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките му!" Тоя глас стига и до нас, защото и за нас се отнася. Ние трябва да приготвим пътя на Господа и да изравним всичките негови пътеки, по които той ще мине, за да ни посети.
Кой път да приготвим? Пътят Господен е познат. Той е велик и светъл. По него са вървели и вървят неизброими поколения в продължение на две хиляди години. Ще вървят и до край века. По него са вървели светци и богоугодници, пред които благочестивите сърца шепнат смирени молитви. По тоя път са вървели в своя възход много народи. И нашият народ вървя по пътя Господен през своята многовековна история и се издигна високо в духовно, културно, обществено и национално отношение. По тоя път народът ни вървя и през двете тежки робства и оцеля, защото този е пътят, който води и вдъхновява към свобода и спасение.
Пътят Господен води до нашите сърца, но трябва да го приготвим и изравним, за да мине по него Спасителят. Не е равен този път, защото грях го задръства. Не е равен, защото поради слабост и духовна нищета трупаме по него съблазни. Гласът на викащия в пустинята е отправен и към нас. Особено днес, когато България е залята от престъпления, духовна разруха и отдалечаване от Бога. Ще можем ли да изравним пътя си, за да стане път Христов? Ако разберем, че не е по силите ни, нека застанем със смирени сърца пред Йона Кръстителя и да чуем думите му: "Ето Агнецът Божий, Който взема върху си грехът на света." И като чуем тези думи да тръгнем подир Него. Той ще вземе и нашите грехове и ще ни помогне да изравним пътищата на собственият си живот, за да станат пътища Божии.
БОГОЯВЛЕНИЕ! Празник по случай кръщението на Господа Исуса Христа. Колко красота има в традициите свързани с този празник. Освещаването на водата, или както го наричаме извършване на Великия Йорданов водосвет, който се прави в чест на кръщението на Иисуса Христа в река Йордан. Освещаването на водата в навечерието се извършва в храма, а на самия празник се извършва на реката или на някой извор. Свещеникът, придружен от всички християни, носейки икони и хоругви отиват на реката, където се извършва Великият водосвет и се хвърля кръста в реката. Няколко души се хвърлят във водата, за да хванат кръста.
Богоявленската вода се нарича "велика аги асма" тоест голяма светиня, понеже чрез слизането на Светия Дух, тя получава божествена и чудодейна сила. Водата след освещаването и се запазва и не се разваля до една година и се намира винаги в прясно състояние, сякаш току-що е налята от извора. Затова тази вода има важно и голямо значение за християните. Ето защо те канят свещеника да поръси домовете им с нея на Йордановден.
Винаги след празника Богоявление, на следващият ден светата църква празнува и тачи паметта на свети Йоан Кръстител. Моралната мощ, която излъчва личността на свети Йоан Кръстител е голяма. Само с това можем да си обясним неговото право и смелостта да бъде той безстрашен изобличител на онези, включително и в царския дом, които тънат в пороци. Често пъти ние, обикновените хора, се страхуваме и считаме за неловко да покажем злото у онези, които стоят над нас или около нас.
Тая слабост се дължи най-вече на това, че сами в по-голяма или по-малка степен сме заразени от греха. Ние предпочитаме ласкателството към тия, които стоят над нас, пред чистата Божия правда, която не търпи закриването или премълчаването на греха. Свети Йоан Кръстител като велик изобличител на греха никога не се е стремил да спечели човешките сърца чрез ласкателство. Напротив, той е готов да жертва всички свои връзки с хората, но да покаже злото у тях, за да пречистят сърцата си чрез покаяние и ако направят това да ги спечели за Бога.
Затова да го молим да се избавим от нравственото си малодушие. Да ни подкрепи в усилията да стоим като него на високо място в живота си, за да не бъдем оцапани от калта на греха, да ни даде сили да изобличаваме онези, които вършат грехове, дори и ако те са служебно над нас. Да подражаваме в живота си на светия Божи угодник свети Йоан Кръстител и с това да прославим неговата памет като в негово лице намерим застъпник и ходатай пред Бога за нашето вечно спасение.

 

Свещеник Стефан Михайлов
www.bulgarianchurchdc.org

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер