Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Седмицата Спорт Рекордно българското участие на турнира "Arnold Classic"

Рекордно българското участие на турнира "Arnold Classic"

Е-мейл Печат ПДФ

arnold1За първа година в "Арнолд Спортс Фестивал" участие взеха четирима българи - трима състезатели и един треньор. Безспорен номер едно по участия е носителят на титлата „Най-силният мъж на Америка" за 2014 и 2015 г. – Димитър Саватинов. Той завърши успешно седмото си поредно участие на „Арнолд Стронгмен Класик". Великанът от Гоце Делчев се класира на седмо място с едно по-напред от миналата година. Българинът беше готов за титлата, но в последния момент организаторите смениха коронната му дисциплина „вдигне на дъмбел" с „прехвърляне на торба над летва". В новата дисциплина предимството беше на страната на високите състезатели. Успеваемостта на това упражнение се движеше право пропорционално с височината на състезателите. В три поредни дни най-силните мъже в света мереха сили на различните уреди.
"За мен е важно, че нямам големи контузии и в този смисъл съм доволен, но има още какво да се желае. Благодаря на Бог, че съм жив и здрав, и ми дава сили да се боря с всичко. Благодаря на жена ми и семейството си, както и на моите спонсори", коментира юначният българин.
Освен Митко Саватинов при професионалистите, за първа година при аматьорите се включи най-силният български полицай Мариян Димитров. Поради трудната аклиматизация и смяната на часовите пояси, Димитров се контузи и не успя да покаже най-добрите си качества. Чест му прави, че въпреки контузията премина през всички уреди, макар и с променлив успех.
"За мен участието ми на „Арнолд Стронгмен Класик" е сбъдната мечта, каза Мариян Димитров. Тук съм благодарение на спонсора транспортна компания "Montway" с президент г-н Михаил Михайлов. Първоначално си мислех, че няма да ми обърнат внимание, но бях приятно изненадан, когато ми се обади лично г-н Михайлов и си поговорихме. За мое щастие той прояви интерес и благодарение на него сега съм тук.
Най-предно класиране извоюва бившата национална състезателка по лека атлетика и първата българка с професионална карта Нели Митрева. Тя записа невероятен успех, грабвайки вицешампионската титла в категория „figure/bodyfitness". Вече втора година организаторите на състезанието канят Митрева за участие. Както е известно, миналата година тя се класира на шесто място. Нели е трикратна шампионка на Америка и шеста за 2016 година в света в нейната категория, което автоматично и дава правото да участва на Arnold Classic.
Състезанието се проведе в няколко дни, първо българката трябваше да мине през квалификации и да се класира в топ 10. Най-добрите десет състезателки направиха индивидуална и групова презентация, след което съдиите избраха най-добрите пет състезателки. На финала само представителката на Бразилия беше поставена пред българката.
За първи път в 28-годишната история на Арнолд Класик, имаше български треньор на комерсиалното състезание. Родният културист и персонален треньор Никола Николов, по известен като Ник Беар или в превод Мечката, взе участие като треньор с двама състезатели. Освен като треньор Николов се готви усилено за следващата година, когато е решен да вземе участие и като състезател.

 

Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер