Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home Седмицата Спорт Девет медала за родните самбисти и признание за Стоян Саладинов

Девет медала за родните самбисти и признание за Стоян Саладинов

Е-мейл Печат ПДФ

samboПриключи Световното първенство по бойно и спортно самбо за мъже и жени в зала "Армеец" в София. Както обикновено, българските състезатели представиха Родината на високо ниво, като завоюваха общо девет медала в двата стила.
Шампионатът на планетата беше даден на България и заради 60-годишнината от появата на спорта в страната. Междувременно заслужилият радетел и треньор на самбото у нас - Стоян Саладинов също беше поздравен от международната федерация по случай 60-годишния си юбилей.
Единственият златен медал за България и четвърта световна титла извоюва Мария Оряшкова при жени в спортно самбо в категория до 80 кг. Бившият световен шампион в категория до 62 кг. Борис Борисов стана вице световен шампион. В по-горната категория до 68 кг. Мартин Иванов - Ахил се окичи с бронзов медал.
Освен по едно отличие от трите благородни метала, трима от състезателите ни - Изабела Христова (64 кг.), Габриела Гигова (68 кг.) и Иван Илиев (+100) се класираха на седма позиция. Дебютантът при 82-килограмовите Стойчо Терзиев се нареди на 11-то място.
Въпреки липсата на златен медалист в бойното самбо, националите ни не изневериха на себе си и завоюваха три сребърни и три бронзови отличия. Тези успехи им отредиха почетното второ място в отборната надпревара, веднага след родината на самбото Русия и преди отбора на Украйна.
Със сребърни отличия в бойното самбо се окичиха Веселин Иванов в кат. до 62 кг., Валентин Бенишев в кат. до 74 кг. и Никола Дипчиков в кат. до 90 кг. Трети места завоюваха българската самбо легенда и единствен на планетата с пет световни титли в категория до 57 кг. - Марко Косев, Камен Георгиев в категория до 100 кг. и Мартин Маринков при най-тежките +100 кг.
Надеждата ни за медал при 68-килограмовите - Тихомир Благовестов – беше ощетен от съдиите на полуфинала и поради дисквалификация не се бори за третото място. При 52-килограмовите пети се нареди Йордан Нгуен.


Снимки: FIAS

Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер