Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
декември 16
Home Седмицата Спорт 100 години Илинойски футбол и българското участие в него

100 години Илинойски футбол и българското участие в него

Е-мейл Печат ПДФ

illinoisПрез изминалата събота вечер в банкетната зала в Дес Плейнс "Floryan Banquet Hall" близо 500 души отпразнуваха 100-години от създаването на Илинойската Щатска Асоциация по Сокър (ISSA). Залата нямаше възможност да побере всички заслужили да отпразнуват заедно юбилея.
"От името на Илинойската Щатска Асоциация по Сокър, започна словото си президентът на федерацията - г-н Клаудио Фриго, за мен е удоволствие да ви приветствам с добре дошли на юбилейната 100-годишна церемония. Благодаря ви, че уважихте това прекрасно събитие и всички, които заслужават да бъдат в Залата на славата. Всички те имат впечатляващи постижения. За тези 100-години време всички ние и много други, които не присъстват в залата, създадохме моменти, които ще помним вечно и ще разказваме историите за тях на бъдещите поколения. Ние създадохме основите, върху които ще стъпят тези след нас. Специални благодарности на всички бивши и настоящи членове на борда на ISSA, които развиваха и утвърждаваха 100-години тази организация. Малко организации са успявали да постигнат и завещаят тази страст, отговорност и любов към играта. Обещавам да повиша развитието на организацията до нови висоти".
"Поздравления и добре дошли, дами и господа. От името на борда на директорите към ISSA, които ми позволиха страхотното удоволствие да ви приветствам на празника по случай 100 години ISSA. Нашата Асоциация има горда история, като с всичко останало, ние сме имали върхове и спадове. Благодаря на всички участващи лиги, клубове и хора. Много ви благодарим отново за предаността и подкрепата през всичките тези години", допълни председателят на организационния комитет - г-н Ервин Флипс.
Тържествената вечеря уважиха много гости от други щати като г-н Бил Дейви, който е директор на Регион 2 (Средно-западните щати). Президентът на Мичиганската Щатска Асоцоация по Сокър - Ник Раду. Президентът на Канзаската Щатска Асоциация по Сокър г-н Вик Бойдо. Членът на Американската Федерация по футбол (USSF) г-н Герхард Менгел. Бившият президент на ISSA г-н Луис Паливос. Президентът на Американската Сокър Асоциация за ветерани (USASA) г-н Джон Мота. Два пъти избираният за съдия на годината в МЛС - г-н Абей Окулайа. Списъкът със заслужилите беше дълъг, но за нас, българите, може би най-интересен беше бившият генерален секретар на Американската Федерация по Футбол (USSF) г-н Ханк Стейнбрехер, който през 1994 г. докара Световното първенство по футбол в САЩ. В дългото си слово той призна, че е бил футболист, но не е бил от най-добрите. Бил е над 12 години треньор по футбол и на много постове като футболен ръководител, но преди Световното първенство да дойде в САЩ е имало една малка стъпка и още много крачки, които е трябвало да извървят тези преди нас и ние самите, за да има САЩ 94 и днес. Той добави: "Чувствам се най-добре в кожата, когато съм заобиколен от футболни хора! Обичам ви... Какво още можем да направим заедно? Да се концентрираме върху това, което прави играта красива..." и завърши с "Бог да пази Илинойската Асоциация по футбол, Бог да пази Американската Федерация по футбол и Бог да пази Америка."
На фона на 100-годишната история на Илинойската федерация по футбол българският принос изглежда скромен, но за това си има причини. Най-важната от които е, че ние, българите, сме нова вълна имигранти и тепърва ще извървяваме пътя на немци, италианци, поляци, сърби и т.н., които имат собствени бази и детско-юношески формации. Въпреки това има с какво да се гордеем! В бюлетина за 100-годишнината на Илинойската Щатска Асоциация по Футбол, освен успехите на стари отбори като "Швабен" 1926; "Вайкингс" 1926; "Игълс" 1940 и т.н., са отбелязани паметните успехи във възрастовата група за над 30-годишни на "Славия" (Чикаго) през 2007 и "Левски" (Чикаго) през настоящата юбилейна година. Освен шампиони на щата след победа срещу "Интернационал", "сините" имат два загубени финала през 2014 и 2015 г. срещу същия съперник. През 2013 г. в отворената група "Миньор" (Чикаго) загуби финал от хърватския "Адриа". На следващата година при над 40-годишните "Ботев" (Чикаго) загуби финал от "Торино". Равносметката до този момент е шест изиграни финала и две спечелени купи.

 

Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер