Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
февруари 18
Home Седмицата Личности Да се опитаме да възродим американската мечта - на Илинойс е необходима радикална промяна, която аз ще донеса

Да се опитаме да възродим американската мечта - на Илинойс е необходима радикална промяна, която аз ще донеса

Е-мейл Печат ПДФ

kennedy1Интервю с г-н Крис Кенеди, кандидат за губернатор на Илинойс

- Благодаря Ви, че приехте поканата да дадете интервю на в. "България" – Чикаго, г-н Кенеди. Ако трябва да обобщите Вашето послание на политик, стремящ се да стане следващия губернатор на Илинойс в няколко изречения, как би прозвучало то?

- Над всичко останало, аз желая да възродя американската мечта на хората от Илинойс. Убеден съм, че тази мечта, както и обещанието на Америка за неограничена свобода, се дължат на достъпа до добро и качествено образование. Ето това трябва да предложим на младите хора от нашия щат. Ако го направим, ще се преборим с всеки проблем, който имаме – от свиващата се икономика, до факта, че много хора днес напускат Илинойс. Повтарям, всичко това може да бъде поправено много лесно, ако младите бъдат добре образовани.

- В кампанията си заявявате, че се стремите към това да бъдете "радикален лидер на Илинойс" и че с помощта на избирателите "ще възстановите възможността за равен старт". Бихте ли ни разкрили повече детайли от идеите си?
- Стремя се към "радикална промяна" в Илинойс, а не към "радикално лидерство". С това искам да кажа, че на нашия щат му трябва истинскa реформа. Сега 8/4 от хората, които завършват, са толкова зле образовани, че се нуждаят от допълнително обучение, когато постъпят в колеж или в университет. По такъв начин те не са свободни и никога няма да бъдат свободни, макар да живеят в земята на свободата. Този голям проблем можем да решим само, ако променим образователната система. А за да го постигнем, трябва да спрем да разчитаме на данъците от недвижимо имущество и трябва да забраним на избраните длъжностни лица да работят като адвокати, занимаващи се с данъчни жалби. Иначе системата ще продължи да ce лишава от средства, които са предназначени за обикновените хора.
Ето защо смятам, че се нуждаем от "радикална промяна", от промяна не на дребно, а на "едро" (както се изразяват бизнесмените), от истинска реформа на начина, по който финансираме училищата си. Това можем да направим, като вземем пример от редица успешни щати в нашата страна.

- В момента Илинойс се намира в дълбока финансова криза, а освен нея трябва да се занимава и с редица други въпроси като въоръжената престъпност, разпадащата се система на обществените училища и неадекватното здравеопазване. Колко време ще ви е необходимо като губернатор, за да се справите с този дълъг списък от проблеми?
- Мисля, че основните проблеми, пред които сме изправени в Илинойс, са разрешими – погледнете и ще видите, че всички те вече са решени някъде другаде. Така че просто трябва да анализираме добрите идеи на останалите щати или държави по света, след което да ги приложим при нас.
За всички трудности, с които се сблъскваме в Илинойс – като здравеопазването, образованието, въоръжената престъпност, моята кампания предлага ясен план c конкретните стъпки какво и кога да бъде предприето. Ние знаем как да решим наболелите въпроси и имаме волята да го направим. Убеден съм, че това може да стане още през първите няколко месеца или през първата година на управление. Но този срок не бива да бъде пропускан – иначе ще ни бъде трудно.
По отношение на сегашния губернатор Раунър, не мисля, че някога е разбирал значението на тези първи деветдесет дни. Той ги изпусна, загуби скорост и вече му беше много трудно да внесе някаква промяна в Илинойс.

- Освен Вас, в първичните избори на Демократическата партия, които ще се състоят на 20 март 2018 г., има още 5 кандидата. Защо смятате, че Bие и г-н Ра Джой (кандидат за заместник-губернатор) сте най-силните кандидати?
- Убеден съм, че посланието на нашата кампания, посланието за "радикална промяна", е по-силно от онова на останалите кандидати. То вече достигна до милиони избиратели в нашия щат. В сърцевината на това послание са няколко основни неща: реформа на образователната система, предотвратяване на конфликта на интереси, в който попадат избраните длъжностни лица, отстраняване на мръсните пари от политиката, както и на мръсните политици от управлението.
Днес истинският политически лидер не трябва да е заобиколен от слуги, а трябва, образно казано, да е "слуга на хората, на избирателите си". A това е напълно различен подход в политиката и управлението на щата. Илинойс е печално известен с практиката нa"платени политици", срещу която моят екип предлага "лекарство". Някои от моите съперници за губернатор, са свързани дълбоко със системата – хора като Дж. Б. Прицкър ca пример за платена политика. Името му е замесено в записите на ФБР около скандала с бившия губернатор Род Благоевич. Там Прицкър се опитва да си купи мястото на ковчежник в щата Илинойс. Не вярвам избирателите да сe съгласят, че по такъв начин ce влиза в управлението. Bместо това Прицкър би трябвало да се кандидатира за този пост, както правя аз в надпреварата за губернатор.
Нужно е да се разделим веднъж завинаги с платената политика и вместо нея да имаме нов тип лидерство, с представата и примера на което съм израснал в семейство Кенеди.

- В своята кампания, г-н Кенеди, Вие призовавате хората "да застанат един до друг за Илинойс". Дошло ли е, според Вас, времето за нова ера на обществено доверие между избиратели и политици?
- Мисля, че днес избирателите имат ниско доверие в политиците, защото вярват, че в обществения живот има твърде много лицемерие и недостатъчно демокрация. Хората, които управляват, са лицемери – те гледат само себе си, вместо да се съсредоточат върху проблемите на хората, на които са избрани да служат. И виждаме какво се получава – губернатори отиват в затвора, общински съветници биват обвинени в злоупотреба, a щатски сенатори са разследвани. Ако не възстановим загубеното доверие, ще се случат ужасни неща.
"Дойче банк", една от големите банкови институции в света, публикува доклад преди две седмици, в който се казва, че голямото предизвикателство пред Съединените щати е нарастващият популизъм в нашата политика и задълбочаващото се икономическо неравенство. Двете тенденции могат да се съчетаят и да затруднят инвестирането в Съединените щати. Това е невероятно изявление. Затова е нужно по-скоро да възродим американската мечта, иначе излагаме страната на риск – точно това казва "Дойчe Банк".

- Наскоро прочетох статия за новото поколение на фамилията Кенеди, което навлиза в американския политически живот. Баща Ви Робърт Кенеди и чичо Ви, президентът Джон Ф. Кенеди бяха запомнени, освен с всичко останало като борци за социална справедливост. Каква част от техния идеализъм, мислите, че споделяте?
- Израснал и възпитан като католик, аз вярвам в концепцията на католическата църква за социална справедливост. Зная, че е трудно тя да бъде възприетa или разбранa в нейната цялост, но ще се опитам, като използвам цитат от една реч на папа Йоан Павел II-ри пред ООН. Там той заяви на лидерите, събрани от цял ​​свят: "Господа, мярката за достойнството на човека е в свободата. Свободата е мярката за величието на човека. "
Така че понятието за свобода разкрива същността на католическата социална справедливост. В това понятие се оглежда и същността на Америка. Когато празнуваме Деня на независимостта на 4-и юли, ние всъщност празнуваме свободата – това е думата, която описва Съединените щати по най-добър начин. Дълбокото осъзнаване на това понятие в моето семейство, заедно с идеята, че всички хора имат равни граждански права, е родило подтика му да служи на обществото.
В заключение, понятието "свобода" събира в едно фундаменталните вярвания на семейство Кенеди, основните идеали на Съединените американски щати и тези на католическата социална справедливост. То подтиква и моите действия в обществения живот.

- Г-н Кенеди, Вие бяхте част от президентската кампания на чичо си Тед през 1980 г. Какви важни уроци научихте тогава и планирате ли да използвате този опит в надпреварата за губернатор нa Илинойс?
- През 1980 г. Тед Кенеди се противопостави на тогавашния президент на Съединените щати и ръководител на Демократическата партия, защото смяташе, че президентът и партията не защитават интересите на демократите и на народа. Джими Картър беше повишил лихвите по жилищните заеми, така че за хората стана трудно да ги обслужват и да живеят в домовете си. Освен това, американските икономисти предлагаха да уволним значителен брой работници, за да спасим големите предприятия. Тед Кенеди имаше различно мнение и се противопостави на президента с цената на това да стане опозиционер, но да каже истината пред властта и пред избирателите, както и да защити онези, които не можеха да се защитят сами.
А това е смисълът на понятието "демократ от типа Кенеди".

- Политическото и моралното разделение в Америка днес е наистина сериозно. Мислите ли, че бихме могли все пак да го преодолеем?
- Cитуацията, в която днес живеем в Съединените щати, е много опасна. Вижте, американската мечта е недостъпна за твърде много хора, от което те са ядосани. Днес в Съединените щати, ако сте беден, вероятно ще останете беден, ако сте роден богат, вероятно ще станете още по-богат. А ако сте родени помежду двете, ще живете в несигурност и под постоянна заплаха. На хората това не им харесва и те с право са ядосани и гневни. Доналд Тръмп се възползва от тяхната ярост за свои цели. За да я канализират в някаква посока, такива като него започват войни – например атакуват съседна или друга държава по света. Днес Доналд Тръмп може да направи това със Северна Корея. Друга позната стратегия, използвана от демагозите, е да се нападат имигрантите – ето това се случва сега в Съединените щати. Президентът обвинява дошлите от други страни за всички наши злини и неволи. А имигрантите в тази страна са тези, които са я спасявали многократно. Ето защо е опасно да имаме президент като него, заедно с огромното неравенство в доходите, което подхранва яростта и страстите в обществото.
Затова е нужно да кажем истината на хората. Както и да направим така, че те отново да станат част от американската мечта.

- Вие сте известен с подкрепата, която оказвате на изкуството в продължение на много години. Чудесни примери са годишният чикагски панаир "Артрополис", както и фестивалите в Торонто и Базел. Напоследък обаче в обществения живот на Чикаго се чувства острата липса на изкуството. На какво трябва да се обърне внимание, за да бъде възстановен предишния му статут?
- Изкуството играе огромна роля в живота и културата на всяко общество. Особен акцент в това, вярвам, се пада на съвременното изкуство. Всъщност, голямото предизвикателство пред която и да е култура е възможността й да се адаптира. В своята теория за еволюцията Чарлз Дарвин никъде не казва, че "най-силният оцелява", а че "най-приспособимият оцелява". Когато различни хора се опитват да го тълкуват – те мислят за властта на силния, а не за гъвкавостта и за адаптивността. Изкуството повече от всичко друго ни помага да бъдем адаптивни – то ни принуждават да гледаме на една и съща тема от различни гледни точки; да разбираме и да приемаме, че виждаме нещата по различен начин.
Съвременното изкуство в частност, е предизвикателство за хората, така че ако се ангажирате с изкуство, не се страхувайте да бъдете различен. Ако се боим от новото и различното никога няма да можем се адаптираме и в крайна сметка, няма да оцелеем. Затова изкуството има значение не само за хората, които го харесват, но и за обществотo като цяло – в създаването на култура, която позволява на новите и на различните да бъдат приети.
Когато днес виждаме как изкуствата се изтласкват от училищата и не се уважават достатъчно от лидерите ни, знаем, че е заплашена самата жизнеспособност на нашата култура.

 

Tекст и снимки: Василен Васевски
за в. "България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер