Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
декември 13
Home Седмицата Личности Станислав Станимиров: "Когато сме обединени, можем повече"

Станислав Станимиров: "Когато сме обединени, можем повече"

Е-мейл Печат ПДФ

stanimirov1Майстор Станислав Станимиров е на 40 г. от гр. Перник. Подобно на много негови съвременници е прекарвал голяма част от детството си на село при баба и дядо, в с. Студена. Той е женен с две деца - дъщеря на 13 г. и син на 9 г. Като тийнейджър живее в Перник, а като студент в София. Възпитаник е на Национална Спортна Академия "Васил Левски", с две специалности: Учител по физическо възпитание и Треньор по Таекуондо. В периода 1998 г. - 2002 г. е бил национален състезател по Таекуондо. В Америка е от 14 г. и най-много обича да прекарва време със семейството си. Редовно спортува, защото спортът е станал част от него и му помага да се отърси от ежедневния стрес. Хобито му е да кара мотор, но признава, че не му остава много време за това. Освен, че се занимава със спорт, Станислав Станимиров е един от основателите на учебен център "Магура". Наскоро той беше избран и за президент на "Българско-американски център за културно наследство".

- Г-н Станимиров, разкажете ни как се зароди идеята за проекта "Магура"?
- Всички ние, които сме извън родината, носим тази идея в себе си, тоест да направим живота ни тук малко по-български. Това е и причината за създаването на нови училища, магазини, заведения - развиваме се като общество. Всички сме загрижени за бъдещето ни в тази държава и как да успеем в нея, запазвайки българското. Така възникна идеята за създаването на още едно място, което да предостави възможност за запазването и развитието ни като общност. Когато сме обединени, можем повече. Една от мечтите ми е един ден, като народ, да се гордеем с настоящето ни, така както се гордеем с миналото ни.

- Кои са другите участници в проекта. В каква област са специалисти?
- В проекта сме трима - аз, Валентина Лимов и Надя Спасов. В началото стартирахме с Ани Чолакова и Пламен Петков, на които им се роди детенце и им желаем много здраве и радостни моменти! Смятаме, че успяхме да съберем една разнообразна и балансирана група от специалисти в областта на педагогика, спорт, здраве, изкуство, както и с богат опит в работа с деца и възрастни.

- На какъв език се водят класовете?
- Целта е да съхраним българския език, култура и традиции, така че класовете, особено в програмата "Компас", са на български език. Живеем, обаче, в Америка и ако искаме нашите деца да разберат езика и начина на изразяване, има пояснения и примери на английски. С нас е и един страхотен специалист в преподаването на български език зад граница - г-жа Бонка Георгиева.

- Къде се намира студиото?
- Студиото се намира в Mount Prospect и има богата и разнообразна програма. Една от тях е програмата "Компас". Тя е добре балансирана и разнообразна съботна програма, разработена специално за изучаване на български език от деца в чужбина. Също така имаме много класове за деца и възрастни по изобразително изкуство, народни танци, таекуондо, медитация, холотропно дишане, древни китайски техники за здраве и дълголетие, гонг медитация, йога, зумба, спортни танци, изучаване на разговорен английски и др.

- Какви са целите на екипа на този етап?
- Най-вече да успеем да популяризирме мястото и да развием идеята.

- Бихте ли включили и други хора в проекта?stanimirov2
- Да, разбира се! Наскоро имахме честта да се присъединим към Българо-американския център за културно наследство. Мисля, че заедно можем да сплотим българската общност и подобрим живота ни тук. Надяваме се в бъдеще да изградим много партньорства с хора и организации, които споделят нашето мислене и са загрижени за израстването ни, като общество в Чикаго.

- Освен заниманията, които се водят в център "Магура", организирате ли някакви публични изяви?
- Да. Подготовката и участието в едно състезание, демонстрация, изложба или изпит е много важен елемент в учебния процес. Това са предизвикателства, които ни дават обратна връзка. Така разбираме какво сме усвоили и над какво трябва да работим. До сега имаме участия в две състезания по ТКД, няколко семинара, детски сбирки и пикници със спортни игри и др. За изминалата година в "Магура" се състояха над 45 събития, организирани изключително за българското общество.

- Вие водите класовете по таекуондо. Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един учител/треньор?
- Трябва да си обича професията. Трябва да умее да привлича и държи вниманието на групата (класа). Да знае как да поднася информацията, така че да се разбере и усвои.

- Как се финансира проекта, имате ли спонсори?
- За момента "Магура" няма постоянен спонсор, но имахме няколко мероприятия, които бяха подпомогнати от наши сънародници. Иначе стартирането на проекта стана с наши средства. За наша радост, много доброволци се включиха в работата по отварянето на студиото, за което вечно ще им бъдем признателни. За момента студиото се самоиздържа благодарение на членския внос и състоящите се класове и събития. Когато му дойде времето, се надявам да се свържем с правилните за нас хора и бизнеси.

- Всъщност, вие наскоро бяхте избран за президент на БАЦКН. Разкажете накратко за тази организация.
- БАЦКН е основан през декември 2007 г. и може би е една от най-старите български организации с идеална цел в Чикаго. Целта на организацията е да привлече колкото може повече български организации и личности, които заедно да работят за обединяването и сплотяването на българското общество с цел запазване на българския език, култура, фолклор и традиции зад границата на отечеството ни.

- Как смятате да постигнете тази идеалистична цел?
- Като покажем, че нашата единствена цел е съхраняването на българското. Имайте в предвид, че това е една отворена организация, в която всеки един човек, бизнес или организация, милеещ за българската култура, може да бъде член. Това членство ще подкрепи събитията, които се организират, както и ще даде възможност за гласуване и за участие в управлението на БАЦКН. Мисля, че това е единствената организация, която може да създаде атмосфера за истинско българско обединение, да работи с всички училища и танцови състави, всички български организации, клубове и други, и в рамките на 3-4 събития в годината да покажем единство, хармония и гордост от българския ни произход.

- Какви очаквания имате и на какво се надявате?
- Очакваме да има интерес към нашите програми и се надяваме да успеем да реализираме идеите си. Успеем ли да покажем на хората зад какви принципи стоим, ще имаме успех и ще заемем достойно място сред другите общности в САЩ.

- Отправете своето послание към всички, които искат да пробват някои от класовете, които предлагате, но все още не намират време да го направят?
- В света, в който живеем, времето никога не стига. С каквото и да иска човек да се захване, трябва да си направи време. Всеки един от нас има нужда от час, два, три в седмицата само за себе си. Ежедневието е по-леко, когато си ги вземем и се занимаваме с това, което ни харесва.

Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер