Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Личности Цветан Цветанов: "Да бъдем честни, защото, когато сме честни, ще успеем"

Цветан Цветанов: "Да бъдем честни, защото, когато сме честни, ще успеем"

Е-мейл Печат ПДФ

tcvetanov1Цветан Цветанов е на посещение в САЩ, за молитвената закуска с новоизбрания президент Доналд Тръмп. Намираме го на футболния терен, при най-добрия български отбор в чужбина - "Миньор" Чикаго.

- Г-н Цветанов, как решихте да направите екипи на "Миньор" Чикаго? Помогна ли ви това, че сте спортни натури с г-н Борисов, или нещо друго?
- Знаете, че премиерът по принцип е голям фен на футбола, дори и състезател. С него изпълнихме отдавна поет ангажимент. За нас беше удоволствие да направим този прекрасен подарък, но пък беше голяма трудност, докато изработим фанелките по начин, по който вие ни заложихте като стандарт. Самият факт, че днес съм тук и първата ми среща е с представителите на "Миньор", за мен е радост. Искам да благодаря на всички българи в Чикаго за това, че успяват да намерят време, да се обединяват точно чрез спорт.

- На кой футболен отбор симпатизирате?
- Направо ще кажа - Бойко Борисов на Левски, аз на ЦСКА. Дори съм бил състезател на ЦСКА. Така че, в общи линии, съм от двете страни.

- Разкажете ни как се запалихте по леката атлетика?
- По онова време имаше много известни лекоатлети, като Николина Щерева, Тотка Петрова, Светла Златева. Това бяха много сериозни имена в леката атлетика. Запалих се и от гледане по телевизията на олимпийски игри и световни първенства. Тогава детско-юношеската школа беше много добре популяризирана сред училищата. Треньорите обикаляха по учебните заведения, присъстваха на състезания, които се провеждаха между определени училища в районите. В тях се намираха съответните клубове и по този начин те самите ни определяха и ни предлагаха да се запишем в съответните видове спорт, на база качествата, които има даден човек. Спомням си как аз се записах. Имаше едни състезания на „Червено знаме". Отидох с отбора на 11-то училище. Победих на 600 метра. Тогава дойде треньорката Василена Амзина, това е втората жена в света, бягала 800 метра под 2 минути. Тя ме привлече да се запиша.
От седми клас до 21-годишна възраст се занимавах с лека атлетика и това е почти целия ми съзнателен живот в спорта. Бях с резултати 800 метра - 1 : 51,3, също така бягах от време на време на дисциплината 1500 метра.

- Освен в бяганията на средни и дълги разстояния, участвали ли сте в други атлетически дисциплини?
- Малък маратон в Плевен, но това беше едно изпитание, което не бих искал да повтарям, защото 21 километра беше изключително напрегнато, а бях в една много добра форма тогава. Когато пробягах разстоянието, прецених, че повече не бих бягал. Въпреки че много са тези, които желаят да тичат маратон и виждат как с всяка измината минута става тежко, но знаят, че трябва да го завършат, защото това е една удовлетвореност.

- Освен леката атлетика, тренирали ли сте нещо друго?
- Преди леката атлетика, тренирах всичко друго. Тренирах плуване, баскетбол, хандбал и футбол, разбира се. Като всяко едно дете, това е част от приоритетите, които трябва да имаш в юношеските си години.

- Виждам, че сте в добра форма. Как я поддържате около всички останали ангажименти?
- Старая се в свободното време да тичам, от порядъка на 8 до 10 километра. Поне един час ежедневно е хубаво човек да отделя време за себе си, за да може хем да поддържа необходимата форма, хем да се чувства добре.

- По какъв начин спортът ви е изградил като личност?
- Спортът дава много, той учи на навици, на дисциплина, на поведение, на колективност. А знаем, че във всичко, което правим в живота, трябва да разчитаме и на своите приятели и партньори.

- И един въпрос, свързан със семейството ви. Какво най-често съветвате дъщерите си?
- Да бъдем честни, защото когато сме честни, ще успеем. Съветвам ги да полагат максимални усилия и да правят най-доброто. Много искам да бъдат щастливи. Когато ние, родителите, имаме добра комуникация с децата си, това означава гаранция за успех.

Следобедните часове на същия ден, Цветан Цветанов се срещна с представители на българската общност в църквата „Св. София". Там бяха дискутирани различни теми, две от които се откроиха. Цветанов съобщи на присъстващите, че ПП ГЕРБ ще предостави финансиране на петима млади българи, които да заминат на едномесечен стаж в Европейския парламент в Брюксел. Другата тема беше идеята за закупуването на сграда за изграждането на български културен център, който да може да се ползва от българските училища в Чикаго. Освен положителните теми, Цветанов отговори и на много критични въпроси.

 

Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер