Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Седмицата Личности Мохамед Халаф: Ислямът все още не е преминал през реформацията си

Мохамед Халаф: Ислямът все още не е преминал през реформацията си

Е-мейл Печат ПДФ

interview1Визитка:

Мохамед Халаф е български журналист от арабски произход, който е сред най-добрите арабски анализатори в България. Работи за кувейтския вестник „Ал Уатан" („Отечество") като кореспондент за балканските страни.
Халаф е роден в Бакуба, Ирак. Висшето си образование завършва във Факултета по литература в Багдадския университет. Работи за вестник „Ал Таахи" („Братство"). Поради отказа му да се присъедини към управляващата по онова време в Ирак политическа партия Баас е преследван и уволнен от вестника.
През 1978 г. емигрира в България, като си измисля командировка до Пловдивския панаир и приема българско гражданство.

- Г-н Халаф, напоследък световният тероризъм сякаш се ентусиазира, придоби по-голяма смелост и видимо се активизира, на какво отдавате това Вие, като наблюдател и актуален коментатор?
- Това са два отделни процеса, едно е в Европа, друго е в арабския свят. В арабския свят трябва да очакваме задълбочаване с увеличаване на проблемите в Близкия Изток и превръщането на тези държави в провалени държави. Това са държави, в които има етническо, религиозно и сектантско противопоставяне. В арабския свят се появяват войнствени организации като „Ал Кайда", Ислямска държава" и „Боко Харам", и причината не е в това, че тези държави се превръщат в провалени, а обратното – тези държави, понеже са провалени, причиняват създаването на такъв вид организации и групи. Всички те принадлежат към така наречения политически ислям – в двете му форми – шиитски и сунитски. С идването на ислямската република в Иран през 1979 г., започва този процес и се стигна до това, което виждаме днес.

- Това само вътрешен процес ли е, има ли и кои са външните играчи?
- Сега вече се намесват и външните играчи като Русия и САЩ. В момента в Ирак, Сирия, Йемен и Ливан ние виждаме, че Иран придобива още по-голяма сила и по-голямо влияние и това няма да успокои сунитските играчи в региона.

- Ще има ли успех цивилизованият свят срещу „Ислямска държава"?
- Да, мисля, че „Ислямска държава" ще бъде разгромена. Остават обаче проблемите вътре в тези общества, които произвеждат този вид агресия, омраза и противопоставяне.

- Каква е ситуацията в Европа, защо тероризмът сякаш все повече се активизира тук?
- В Европа нещата са по-сложни. Европейците изпуснаха процеси в самите държави. Не направиха нищо, за да интегрират диаспорите от арабски и мюсюлмански произход. Оставиха ги да си създадат анклави и гета и да живеят по правилата, които идват от ислямския свят. В продължение на 40-50 години европейците гледаха с насмешка на тези процеси на изолация в средите на тези общества и мислеха, че това няма да повлияе върху сигурността на континента. В момента виждаме, че с развитието на процесите на глобализация, за всички става най-важна културната и религиозна идентичност, което засилва противоречията. Когато една държава гледа на част от населението като на „утайка", тези хора губят доверие и вяра, а след това и – лоялност към тази държава и тогава се капсулират.interview2

- Това ли е проблемът днес, липса на вяра в държавата, липса на лоялност...?
- Имаше едно изследване в Австрия, според което, огромното болшинство от анкетираните араби се идентифицират с религията, която изповядват. Повечето са и враждебни към държавите, чието гражданство ползват! В Италия преди две години проучваха общественото мнение и установиха, че в диаспорите на мюсюлманите в Европа, повечето одобряват „Ислямска държава"! Хората, които са анкетирани извън Европа, в арабски страни, по-малко одобряват „Ислямска държава"! В Сирия, например, само 5% са одобрили и подкрепили „Ислямска държава", докато този процент в някои от европейските държави достига и до 50% одобрение...!

- Напоследък тероризмът се активизира и в съседна Турция, на какво се дължи това, при положение, че Турция официално изповядва ислямската религия, защо удрят „по свои", така да се каже?
- Терористите считат, че всички мюсюлмани, които не приемат тяхното виждане за исляма като доктрина, са неверници, както християните и евреите. Тук не стои религията, тук повече има политика. Терористите удрят и в Ирак, както и в други мюсюлмански държави. Те ги приемат за марионетки на Запада. Най-много в момента се страхуват от „Ислямска държава" именно в Саудитска Арабия, защото те могат да вземат от тях легитимност като представители на сунитската общност. Турция е избрана в момента, защото това е акт на отмъщение спрямо президента Ердоган, заради това, че той предаде ислямистите в Сирия и в Ирак.

- Защо според Вас именно ислямът е среда за терористи, защо няма такива войнстващи общества при християните или индуистите, например?
- Ислямът е единствената революционна религия в момента. Юдаизмът и Християнството, например, са се изчистили от това, а ислямът все още не е преминал през реформацията си.

- Защо терористите ни заобикалят? Слава Богу, у нас за сега имаше само един сериозен атентат – на летището в Бургас, но като цяло, ние сякаш не сме мишена, защо е така?
 - В Бургас атентатът беше организиран от „Хизбулла", която е шиитска организация, подкрепяна от Ирак. Това беше акт на отмъщение срещу положителната политика на България спрямо Израел. България е далече от тези процеси, защото българското мюсюлманство е много светско, за радост все още е така! Макар че тенденции за капсулиране има. Българските правителства в продължение на 27 години не обръщаха внимание на тези хора и ги оставиха уязвими. Така те бяха окупирани от терористични организации, които ги използват в посока на техните политически интереси. Това, което се случва в Пазарджик – квартал „Изток", е пример именно за това. Ромите там бяха в болшинството си протестанти, тоест - християни, изведнъж станаха мюсюлмани и това се дължи на дейността на различни фондации, които нахлуват в България. Трябва да има повече контрол и ограничаване на дейностите на тези организации, които идват от арабски държави. Тези хора трябва да се чувстват български граждани, а не да се чувстват отрепки, защото това ги тласка към крайности. Сами виждате, че 99% от извършителите на атентати в Европа са второ и трето поколение граждани, родени и образовани в Европа и някои от тях дори не знаят дума на арабски език!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер