Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home Седмицата Личности Милена Конукова-Джонсън: "Изкуството е моята терапия!"

Милена Конукова-Джонсън: "Изкуството е моята терапия!"

Е-мейл Печат ПДФ

interview1Милена Конукова-Джонсън e на 43 години, омъжена с момченце на 4-години. В Америка живее и работи от 17-години. Завършила е Гимназия по изкуствата "Любен Каравелов" - гр. Варна и Медицински университет "Проф.Д-р П. Стоянов"- Варна, със специалност зъботехника. В Сан Франциско завършва магистратура „Изящни изкуства - илюстрация" в "Academy of Art University". В момeнта работи като "digital designer" в дентална лаборатория и ръководи школата си по приложни изкуства „Smudges art".
- Как ви дойде идеята за създаването на студио за изкуство "Smudges.art"?
- Идеята да създам тази школа ми дойде, тъй като винаги съм обичала да се занимавам с деца, защото те ме вдъхновяват с искреността си и с наивното разбиране за света. Нямат предразсъдъци като възрастните хора.

- Как избрахте името и как звучи на български език?
- Много мислих за името на школата си. Исках да е по-нестандартно, но в същото време детско и забавно и тъй като много често детските рисунки в очите на възрастните изглеждат като някаква драсканица, реших да е „Smudges". Преведено буквално на български означава „зацапвания".

- Какви класове предлагате и за какви възрастови групи?
- Предлагам два класа за сега. Първият е 5 год. - 7 год. - експериментиране с всякакъв вид моливи, бои и колажи, а вторият е 7 год. - 10 год. - рисуване с акварел, микс медия и рисуване на керамика, но имам идея да направя и трети от 10 год. - 13 год. за рисуване на анимационни герои и комикси.

- Какви качества развива изобразителното изкуство у децата?
- Развива нравствените, естетическите и интелектуалните възможности и качества на децата. Подобрява концентрацията, усъвършенстват фината си моторика, развиват паметта и въображението си. Научават се да забелязват и най-малкия детайл. Напоследък много психолози използват рисуването за релаксация, за терапия от стреса и забързания начин на живот. Изкуството дава възможност на децата да се изразяват по свой собствен и уникален стил и най-вече да се забавляват.

- Къде може да ви намерят, за да се запишат за класовете, които предлагате?
- Най-лесният начин да ни намерят желаещите и да си направят първи впечатления за нас е на нашия сайт - www.smudgesartstudio.com. Също така в социалната мрежа Фейсбук на страницата ни "Smudges Art". Адресът ни е: 703 Narge Road, Roselle, Il, 60172, телефонът, на който може да ни потърсят е: 9258907037.

- Какво ви дава рисуването?
- За мен рисуването е страст, удоволствие и свобода. Чрез него изразявам себе си. Когато рисувам или съм с децата в студиото, като че ли времето спира и се пренасям в някакво друго измерение. Изкуството е моята терапия.

- С коя техника обичате да работите?
- В момента работя най-вече дигитално рисуване (digital art) и рисуване на картини върху коприна.

- За какво мечтае един художник?
- Един художник мечтае творбите му да вдъхновяват неговата аудитория.

- Творчеството на кои велики художници ви впечатлява най-много и защо?
- Един от любимите ми световно-известни художници е Васил Димитров – Майстора, с който се гордея. Винаги съм се възхищавала от красотата, с която представя българите, българския бит и природата ни. Другият ми любим художник е Ван Гог. Оригиналността му и интересната му техника на нанасяне на четката винаги са ме вдъхновявали.

- Труд или талант е по-важен в рисуването?
- Формулата, за да станеш добър художник според мен е малко талант, много труд, страст и доза нестандартно мислене.

- Как ще нарисуваш картината на живота си в момента?
- Картината на живота ми, която бих нарисувала в момента е абстрактна с топли цветове и малко зелено, която ми напомня за моето семейство и близките ми хора.

 

Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер