Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
декември 12
Home Седмицата Личности Чавдар Николов: Карикатурата е начин да се живее и да се общува

Чавдар Николов: Карикатурата е начин да се живее и да се общува

Е-мейл Печат ПДФ

 

nikolov1Шумен скандал се разрази около карикатура на популярния ни карикатурист Чавдар Николов, който осмива преференциалното раздаване на стипендии за ученици-роми. Според Станислав Додов от онлайн списанието "dВерсия", карикатурата "уронва достойнството на ромската общност в България." По този повод Чавдар Николов беше заплашен от съд в Комисията за защита от дискриминация. "dВерсия" обвинява и изданието "Терминал 3", където беше публикувана карикатурата, в расизъм!
Потърсихме за коментар самия автор на карикатурата – Чавдар Николов, който, къде на шега, къде на истина не само се отзова веднага за интервю, но и сподели, че с удоволствие би работил като карикатурист за вестник „България" в Чикаго...!


- Г-н Николов, сравняват Вашия казус с въпросната карикатура със случая в „Шарли Ебдо" във Франция, където бяха убити карикатуристи, коректно ли е това сравнение, според Вас?
- Това, което френските карикатуристи направиха за исляма, те го направиха за френското общество, а не за самите хора, които изповядват исляма. Тук е голямата беда и неразбирането. Карикатурата е начин да се живее и да се общува. Посланието на карикатуриста е да стигне бързо и ясно до по-голяма публика и то трябва да бъде максимално облечено в неща, които са ни познати. Въпросът за това, кога трябва да се прави карикатура е спомен от комунистическото ни управление, когато се казваше, какво може и какво не може да се рисува, а никой не рисуваше нашата политическа действителност. Днес също има „правила" за това коя карикатура е добра и коя не е добра. В Иран днес има колеги, наказвани със затвор и бой с пръчки, заради техни карикатури! Нелепо е да се определя кое може и кое не може.

- Къде е границата в една карикатура, как се постига балансът?
- Балансът го постига всеки автор, в зависимост от своето образование, култура и характер. Няма написано правило.

- Каква е целта на една карикатура?
- Още по времето на Ренесанса се казва, че карикатурата допълва природата. В природата, ако нещо се обърка и не се направи в идеални пропорции, ние го преувеличаваме, когато то е загатнато малко, или обратното – намаляваме го, ако е твърде видимо. Карикатурата стартира като деформация на лице. Политическата карикатура изобразява деформацията на социалния ни живот.

- Наблюдавайки карикатурите по време на предизборната кампания в САЩ, оставаме с впечатлението, че сякаш зад океана карикатуристите са по-смели, сякаш са по-дръзки, Вие имате ли наблюдение на този процес и какво е то?
- Това е въпрос отново на култура. Във всяко общество карикатуристът прави нещата за същото това общество. Понякога нас ни обвиняват за клиширани образи, но за да може карикатурата да стане по-лесно достъпна за повече хора, това е неизбежно.

- Какво всъщност не разбраха у нас за Вашата карикатура?
- Моята карикатура имаше за задача да акцентира върху това, че неравнопоставеността в училище е нелепа и е нелепо защитена.

- Какво очаквате да се случи с Вас, ако Комисията за защита от дискриминация Ви повдигне обвинение?nikolov2
- Мисля, че няма за какво да бъда осъден.

- Има ли правила при политическата карикатура?
- Ние имаме едно основно правило и това е – конкретен политически повод и конкретно политическо действие. Когато рисуваме карикатури, които са извън конкретния политически повод, ние сме вече с единия крак в пропагандата. Ако няма конкретен повод, започва обобщението.

- Това интервю е за вестник, който е пряко свързан с българската емиграция в САЩ, бих искал да Ви попитам, ако трябва да изобразите традиционния български емигрант, как би изглеждал той днес?
- Аз съм виждал британски карикатури, където често рисуват българина и обикновено той е ниско остриган и с мустаци, което е малко необичайно. Това вероятно са някакви клишета, които са предназначени за тамошното общество. Заради това нямам определен конкретен образ, необходим е конкретен повод, за да се изобрази дадено състояние.

- Благодаря Ви за това интервю!
- И аз Ви благодаря, а ако имате нужда от карикатурист във вестник „България", аз съм готов, ако и когато тук стане непоносимо и ако някой друг решава кой може да диша и кой не може да диша или кой може да вижда и кой не може да вижда,...запазете ми място в Чикаго...(смее се – бел. на ред. )!!!

 

Интервюто взе Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер