Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
декември 14
Home Седмицата Личности Няма да се откриват нови митрополии извън България

Няма да се откриват нови митрополии извън България

Е-мейл Печат ПДФ

interviewБиографична справка:

Митрополит Антоний е Западно- и Средноевропейски митрополит. Роден е на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий" и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Подстриган е за монах в Клисурския манастир на 5 август 2002 г. Ръкоположен е за йеродякон на 18 октомври 2002 г. и за йеромонах на 17 януари 2003 г. от Видинския митрополит Дометиан. След това е ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария, под ръководството на ректора Адрианополския епископ Евлогий. По негово предложение на 21 ноември 2006 г. е отличен с офикията архимандрит от Русенския митрополит Неофит, днес – български патриарх. По искане на митрополит Николай от 1 май 2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивска митрополия.
Отново по предложение на митрополит Николай, на 23 март 2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм „Св. Марина" и е назначен за викарий, като е изпратен на служение в гр. Смолян.
От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, който пост запазва и при управляващия епархията Великотърновски митрополит Григорий, след приемането на оставката на митрополит Симеон през юни 2013 г.
На 27 октомври 2013 г. е избран за каноничен митрополит на Западно- и Средоевропейската епархия на Българската православна църква.
Митрополит Антоний беше любезен да отговори на въпросите ни за читателите на вестник „България" и да сподели своите виждания за живота, вярата и Църквата:

- Ваше Високопреосвещенство, Вие сте митрополит на епархия извън пределите на България, какви са правомощията Ви извън страната, какво може един български митрополит извън своята родина?
- Моите правомощия са същите като на един митрополит, който е в рамките на България, с изключение на това, че посещенията и пътуванията са с по-висок интензитет. Имам много срещи с представители на различни и християнски и нехристиянски деноминации, дипломати и други. Освен всичко това, което е записано в Устава на БПЦ за епархийския архиерей, за това да се грижи за духовния живот в епархията и да администрира, както и да има поглед върху стопанската част на епархията, в случая става дума и за чисто дипломатически контакти, които имаме зад граница.

- Каква е ролята на един задграничен митрополит за обединението на българите извън България, как можете да работите и да помогнете в тази посока?
- Според мен тази роля е водеща, защото в Западна и Централна Европа живеят над 1,5 млн. българи, така че храмовете, където служим са духовни средища, където на големи празници, а и не само на големите празници, нашите сънародници могат не само да се помолят, но и да споделят мисли за живота и да намерят подкрепа в Господа и в чисто човешки аспект. Предполагам така е навсякъде по света, където има българи и български храмове.

- Българската православна църква има само две задгранични епархии, поверената на Вас и тази за САЩ, Канада и Австралия. Мислите ли, че митрополиите, които имаме извън граница са достатъчни и трябва ли да има още, предвид огромния брой българи извън родината, както в Европа, така и в Северна Америка, например?
- В Испания например, живеят много българи и тя е част от Западно- и Средноевропейската ни епархия, така че там имаме трима свещеници, навсякъде българските свещеници извън България се грижат за духовния живот и винаги, там където има или се появи желание от българската общност да имат свой свещеник, ние изпращаме, стига това искане да бъде трайно.

- Тоест, към днешна дата не се предвижда увеличаване на броя на задграничните ни митрополии...?
- Не, не се предвижда такова нещо.

- Благодаря Ви за отделеното време и внимание, Ваше Високопреосвещнство, от името на нашите читатели Ви пожелавам успех, здраве, както и сили за отговорното Ви служение пред Бога и пред България!
- Благодаря Ви!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. "България" в София

Снимка: Атанас Димитров-АтаДим.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер