Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
декември 11
Home Седмицата Личности „Артистът трябва да бъде съвестта на нацията"

„Артистът трябва да бъде съвестта на нацията"

Е-мейл Печат ПДФ

minkinЦенко Минкин е роден на 11.08.1959 г. в Шумен. Учи композиция при проф. Александър Райчев. Двадесетгодишен започва да работи като композитор на свободна практика, пише филмова и театрална музика. Бил е консултант за изкуствата в Агенция „София-Прес" и музикален редактор на "Балкантон". Съучредител на Агенцията за авторско право МУЗИКАУТОР. От ноември 2014 г. е председател на Съюза на българските композитори. Автор е на над 120 камерни, вокални, симфонични произведения; хорови и други произведения и на музиката към над 50 игрални и документални филми, от които има 15 награди от световни кинофестивали. Негови творби са изпълнявани в Италия, Франция, Германия, Австрия, Гърция и други страни. Бил е член на международни журита на кинофестивалите в Будапеща (Унгария) и Пекин (Китай). Носител на редица престижни награди...

Г. Н. Николов: Маестро, как би разтълкувал духовната картина у нас днес? Като председател на Съюза на българските композитори и като мислещ човек по високите етажи на съвременната култура...

Ц. Минкин: Нашето време е болно и ние боледуваме с него. Духовната картина у нас, в една малка страна, не може да е изолиран процес в този глобален свят. Тя неминуемо се влияе и от процесите, които текат в него. В този свят, обсебен от консумизма, от задъхващата се надпревара в технологиите и от непрекъсната алиенация между човешките индивиди, не ни остава глътка въздух и свободно време да се вгледаме по-добре в себе си, за да можем да прозрем Божествения промисъл. Превръщането в повечето случаи в световен мащаб на изкуството в индустрия, неминуемо води и до духовна деградация. Големият въпрос на българската култура и духовност е в нейното себесъзнаване и въздигане именно над тези процеси. Защото крайно време е да разберем, че сме наследници на духовна памет, която е на осем хиляди години. Още по-тежка задача е да съхраним и развием именно на тази основа, със самочувствие и достойнство, нашата идентичност.

Г. Н. Николов: Творческата ти биография е богата и разнообразна. Сподели за сънародниците ни в Аржентина – слуша ли днес българинът музика, наричана с популярното определение „сериозна"?

Ц. Минкин: Българинът днес все по-малко слуша така наречената „сериозна" музика. И то е поради печалния факт на пропуски в семейното възпитание, пропуски в образователната система и в резултат на боледуването на обществото, за което стана дума по-горе. Има известни проблясъци в тази насока, но сме далеч от нивото, на което концертната зала да бъде истински храм и за публика, и за изпълнители, и за автори.

Г. Н. Николов: Каква музика би искал да създадеш, с която да възродиш националното ни достойнство? Имаме ли потребност от такива творби, или да се носим по безкрайните пластове на сивото течение?
Ц . Минкин: Ще си позволя да цитирам големия френски карикатурист Оноре Домие: „Артистът трябва да бъде съвестта на нацията." В тази мисъл се заключава цялата предопределеност на нашето дело като творци. И ако въпреки трудностите, които срещаме по пътя си, не съумеем да се извисим над дребното ежедневие и не погледнем голямата цел – въздигането на националното ни самочувствие, то нашият труд е безсмислен. Точно сега имаме нужда най-много от такива произведения, във всички браншове на изкуството. Още повече – не само за нацията, а за цялото човечество. Лично аз винаги съм се стремял в творчеството си да казвам съкровени неща като послание към хората и с които да мога да докосвам и погалвам душите им. Защото музиката започва там, където свършва словото. И ако нямаш творческата мощ и сили да кажеш нещо съществено и важно на хората, е по-добре да замълчиш.

В кои страни по света са изпълнявани твои произведения и би ли споменал част от тях?

Ц. Минкин: В Италия, Австрия, Холандия, Франция, Англия, Германия, Гърция, Македония, Китай, Русия, Австралия, Чехия и САЩ са изпълнявани моите произведения „Концертна пиеса за маримба", „Малка пластика за маримба и вибрафон," „Лазарица" за кларинет, пиано и ударни, „Хетерометрия булгара" за струнен квартет, „Дивертименто рустико" и много други.

Г. Н. Николов: Имаш ли млади следовници и по какви теми се увличат те?
Ц . Минкин: Много труден за отговор въпрос. Надявам се с цялата си душа в обозримо бъдеще да съм способен да дам положителен отговор. А иначе темите, по които младите се увличат, се намират в купешките формати на медиите... Е, има тук-таме някой светъл лъч, но все още облаците са твърде сгъстени.

Г. Н. Николов: Какво би пожелал на сънародниците ни в диаспората? С каква творба би ги поздравил, ако имат възможност да посетят твой концерт?

Ц. Минкин: Желая много, много здраве и щастие, и просперитет на скъпите ни сънародници, пожелавам им никога да не забравят майка България, но поради факта, че те там са намерили своя дом и своя уют, ще ги поздравя с едно „Голямо концертно танго" в изпълнение на Струнен квартет - Страсбург. А за да не забравят корените си, ще ги поздравя с още две неща, защото „Господа до троица любит": „Пролетна кантата" – изпълнява Ансамбъл „Полиритмия" и хор „Мистерия на българските гласове", диригент Дора Христова и „Концерт за маримба и оркестър" в изпълнение на Татяна Колева и Софийска филхармония, диригент Деян Савич. Бъдете живи и здрави и да живее България!

 

Въпросите зададе Георги Н. Николов
за в. "България"

 

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер