Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home Седмицата Култура ФАРЪТ НА НОС " ШАБЛА"

ФАРЪТ НА НОС " ШАБЛА"

Е-мейл Печат ПДФ

shablaПоради своята отдалеченост и все още запазил девствеността си, Шабленският нос е позабравен от летовниците. Само тези, които искат да се докоснат до естествената природа се отправят към него. Произходът на днешното име на селището е свързан с прабългарската дума "шабола " (черпак). Разраствайки се с годините, днешното селище е център на община. Тук съществува и единственото нефтено находище. На много места блика и топла минерална вода. В града почти всички изповядват православното християнство. Тук е изграден и единственият храм, носещ името на "Св. Харалампий", от цялата Варненско-Преславска епархия. Храмът е осветен от варненско-преславския митрополит Симеон.
Сгушен в най-източната точка на България, град Шабла се намира на 20 км от Каварна и на 80 от Варна. Той е обявен за град през 1969 г. Тук слънцето първо погалва водите на Черно море. Тук са и най-хубавите места за диво къмпингуване. Наблизо е и голямото "Шабленско езеро". Около нос "Шабла" има голям подводен риф и множество плитчини навътре в морето. Точно те са причината за построяването на фара през 1856 година. Легендите говорят за множество корабокрушения в близост до този нос в морето. Говори се и за много късметлии, които са намирали на брега след буря огромни слонски бивни. Това подсказва, че в коварния подводен риф се е разбил кораб, превозващ слонова кост. Упорито се говори и за потънал кораб, превозващ богатството на известен търговец. Така също се говори, че именно тук е потънал и британският кораб "Черния принц", натоварен със злато за войската. Любителите на подводния риболов често се натъкват на старинни предмети, изтласкани в плитчините - като амфори, корабен обков, глинени съдове.
Фарът на нос "Шабла " е най-старият и най-високият у нас, цели 32 метра. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина показва пътя на мореплавателите в Черно море, предпазвайки корабите от дългия подводен риф, който навлиза на една морска миля (17 км).навътре. Също така и от образувалите се плитчини между Шабла и Тюленово. Фарът присветва три пъти на всеки двадесет и пет секунди. При добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили. Местните жители с гордост отбелязват, че притежават в умален вид едно от седемте чудеса на света, а именно Александрийския фар. 235 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор. Интересното е, че гръмоотводът му е с позлатен връх. Дебелината на стените в основата са му дебели 1 м. и 20 см. Това не позволява през зимата помещенията да изстиват. Четирима пазачи се редуват да обслужват това така необходимо съоръжение за сигурността на мореплавателите. Може да се каже също, че тук е работила и единствената жена, обслужвала фар. Тодорка Хаджииванова заедно със своя съпруг дълги години се е грижила за фара. Днес той е под грижите на нейния син, който ръководи поддържането на това морско навигационно съоръжение. Режимът на работа на фара зависи от изгрева и залеза на слънцето. Много морски капитани днес, виждайки светлините му знаят, че са изминали половината път между устието на "Дунава" и "Босфора ".
В книгата на фара е записано, че в стените му има вградено послание за бъдните поколения. То казва, че трябва да бъде отворено през 2056 г. Съдържа данни за разстоянието на брега до фара. Днес то е 13 метра. Но според запазените статистически данни през 1948 г. то е било 29 м. Фарът издържа на голямото земетресение през 1900-та година, като щетите по него са минимални. Все пак това подсказва, че не е лошо допълнително заздравяване и след едно сериозно допълнително укрепване е и усъвършенстван, като е подменена цялата му запалителна система. А именно през 1957 г. маслено-газовата светлина е демонтирана и фарът е напълно електрифициран. А през 1987 г. се поставя и днешната оптика, която увеличава мощта на светлинния му лъч, който се вижда в морето на 31 километра навътре, а при хубаво време и по-далеч.
Шабленци се гордеят със своя фар уникат, умалено копие на Александрийския фар. През 2006 г., заедно с военно-морските сили, отпразнуват тържествено неговата 150 годишнина. Но днес историците ни доказват, че той всъщност е по-стар. Защото в корабния дневник на един италиански кораб е отбелязано, че фарът е съществувал много по-рано. Тоест от 1844 г. Историците са твърдо на мнението си, че на това място, вероятно през византийската и римската епоха, е имало навигационно съоръжение. То е било крайно необходимо за безопасността на движението на корабите от устието на река "Дунав " до "Босфора". Доказано е, че по време на Кримската война е бил разрушаван няколко пъти. Историята наистина ни доказва, че Шабленският фар е уникален. Това е и единственото съоръжение боядисано в два цвята - червено и бяло. Той е бил изцяло бял до 1935 г.
Ако днес отидете в град Шабла, ще забележите желанието на кметството да облагороди района в селището. Кокетни бели спални бунгала се забелязват по брега. Асфалтирани пътища водят до брега. Има и чудесни ресторанти, рибни капанчета и най-вече екскурзовод, който ще ви разкаже историята на "Александрийския фар" в град Шабла.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер