Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home Седмицата Култура Българска група с участие на престижния "Wacken Open Air 2017"

Българска група с участие на престижния "Wacken Open Air 2017"

Е-мейл Печат ПДФ

rampart2Българската група RAMPART е поканена да участва в тазгодишното издание на най-големия метъл-фестивал в света - „Wacken Open Air 2017". Бандата ще представи специално подготвено постапокалиптично шоу и пълен фестивален сет на 3 август 2017 г. „Wacken Open Air 2017" се провежда от 3 до 5 август във Вакен, Германия, а сред участниците са над 125 групи. По този повод разговаряхме с Мария Дойчинова-Славейкова с артистичен псевдоним Мария Диез (вокали).

- Мария, твоята група за първи път ли участва на този фестивал?
- RAMPART са първата българска група, която попада на фестивала чрез селекцията на организаторите, основаваща се на одобрение от мениджърския му екип.
- Каква е връзката на групата Ви с Wacken Foundation и защо именно Вие попаднахте в тази селекция?
- От 2014 г. кариерата на RAMPART е подпомагана от Wacken Foundation, благодарение на което бандата успява да реализира мащабния си проект „United Opus of Apocalypse and Staging Tour". Предстои да излезе и книга за турнето „Аpocalypse over Europe" със забавни истории, която ще съдържа и бонус CD "Live in London". През настоящата година ще бъде издаден и новият, пети поред, студиен албум на бандата „WWII: Memories for the Future". Тематичната линия на текстовете обхваща малко известни факти от Втората световна война, като някои са пряко свързани с България. Албумът ще съдържа 11 трака.
- От кога съществува RAMPART и кои са музикантите в групата?rampart1
- RAMPART функционира от 2006 г., като през състава й са преминали множество достойни музиканти, дали принос за българския бастион на хеви метъла. В момента членовете на бандата са: Мария Диез (вокали), Явор Деспотов (китара), Николай Атанасов (китара), Биляна Добрева (бас) и Велислав Казаков (барабани). RAMPART имат зад гърба си четири издадени дългосвирещи албума: "Voice of the Wilderness" (2009), "War Behest" (2012), "Завера" (2013), „Codex Metalum" (2016), както и два мини-диска "Warriors" (2008) и "A Tale to Cold" (2011). Актуалният им диск „Codex Metalum" излезе през 2016 г. от германския лейбъл Iron Shield Records с дистрибуция чрез Pure Steel Records. RAMPART участват и в множество компилации. Те са първата българска група, свирила в легендарния за хеви метъла клуб "Dynamo" в Айндховен, Холандия.
- Мария, ти си доктор по социология, завършила си „Връзки с обществеността" във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Св. Кл. Охридски", автор си на книга, работиш като експерт по комуникации и национална сигурност и имаш успешно семейство. Хората често свързват така наречените „метъли" със социопативен начин на живот, а повече от очевидно е, че ти си друг тип човек, това по-скоро изключение ли е, или е по-скоро правило?
- Липсва ми представителна извадка, за да мога да генерализирам изводите си за същността на метъл обществото, но още от най-ранния ми досег с такъв тип хора ми е правило впечатление, че те са по-начетени, повече са настроени към разсъждения и въобще са по-интелигентни от масата хора, с които съм общувала. Не бива да ни учудва, че един метъл почитател е успешен професионалист! Изострената социална чувствителност е задължителна както за метъл почитателя, така и за професионалиста в сферата на сигурността. Чисто в PR аспект, тя може да се представя като социопатия за един артист или като база от познания за професионалиста. Няма същностно противоречие между двете.
- Кой те запали по музиката и защо избра именно хеви метъла, а не по-комерсиален стил?
- По рок музиката се увлякох сама още в детска възраст, вдъхновенията за това са били много в различни етапи от живота ми. Хеви-метълът е начин на живот. Да си честен спрямо себе си и околните, да си твърд в убежденията си и да ги отстояваш с открито лице! Хеви-метълът е послание, което обаче не е адресирано до всички. За някои послания трябва да узрееш, а метълът е именно такова осъзнато послание. Хеви метълът е изкуство. В световното музикално наследство има метъл творби, които прескачат всяка граница и различие между култури, хора и дори религии. Те са останали вече като непреходно културно постижение. Рок културата носи бунта от зародиша си. Това е стремежът към прогрес и преодоляване на бариери. А метълът е висша форма на рок култура, като музикална форма, като философска постановка и като начин за освобождение!
- Кога намираш време за пеене, за писане на книги, за семейството, за работата и остава ли ти малко поне за сън...!?
- Времето винаги е дефицит. Стремглавият напредък на технологиите и генерирането на иновации го дефинират като такъв в съвременното общество. Както задълбочено е обяснено в „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет", и качеството е нещо, което не може да бъде измерено. В една от концепциите на хиндуизма, цялото познание е заключено в нас и ние просто трябва да си го припомним. Въпросът е да намериш минута вътрешно спокойствие и да откриеш своя добър спомен за хармония.
- До кога ще пееш, това въпрос на сили ли е, на възраст или е вътрешно усещане?
- Докато имам какво да казвам на публиката си и докато вдъхновението да пиша музика ме посещава, не виждам причина да спирам. В момента не виждам хоризонт за пеенето си. Имам още много нереализирани идеи и вдъхновения да правя музиката, която извира от мен. Що се отнася до метъл групата ми, тя току що е прескочила в тийнейджърска възраст и енергичността й е съизмерима с тази възраст!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

Снимки архив на Мария Дойчинова-Славейкова

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер