Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
февруари 23
Home Седмицата Култура "The Traveler/Пътникът" -нова изложба на художника Василен Васевски

"The Traveler/Пътникът" -нова изложба на художника Василен Васевски

Е-мейл Печат ПДФ

vaslenПътуването като същност на съвременния човек; пътешествията към непознати места и посоки; стремежът към другия и към себе си - това беше посланието в рисунки и картини на пътуващият автор Василен Васевски, показано в Terra Sounds School of Music and Arts в чикагското предградие Гленвю. Да се полюбуват на топлите и нежни произведения, излезли изпод ръката на този български художник, се събраха многобройни негови приятели и любители на изкуството. Откриването на изложбата се състоя в петък, 9-ти юни и беше допълнено от виртуозните изпълнения на пианиста и преподавател в Terra Sounds School Андрю Лу. В програмата му бяха включени произведения на Бах, Шопен, Лист, Сати и Рахманинов.
Васевски сподели, че е работил върху последната си изложба в продължение на няколко месеца, както и че продължава тенденцията да представя едновременно два жанра - тези на живописта и на рисунката. Така, според него, се засилва тяхното въздействие, а идеите на автора придобиват полифонично звучене. Част от рисунките са били включени в наскоро излязлата в София стихосбирка на рано починалия български поет Теодор Христов "Нощта на моя ден". Тяхната лиричност несъмнено е допълнила мерената реч и e обогатила възприятията на читателите. Премиерата на стихосбиркатае била няколко дни по-рано в сградата на Съюза на българските журналисти в столицата.
На вернисажа присъстваха различни представители на българската общност, а поздравителен адрес до художника прочете г-жа Людмила Тасева, консул на Република България в Чикаго.
Всички се обединиха около идеята, че такива културни събития трябва да са по-чести. По всяка вероятност следващата изява тук отново ще е с български адрес - групата "Български художници зад граница" се подготвя да отбележи десет години от създаването си с представителна обща експозиция наесен.
Изложбата "Пътникът" ще продължи до края на месец август и може да бъде посетена на адрес: 924 N.Waukegan Road, Glenview, IL 60025.

 

Екип на в. "България"
снимки Иван ХАРАЛАНОВ

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер