Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
декември 17
Home Седмицата Култура Българската култура, представена в Буенос Айрес

Българската култура, представена в Буенос Айрес

Е-мейл Печат ПДФ

25-01Гражданска асоциация „Българите в Аржентина" представи на широката общественост в аржентинската столица своята изложба „Открий България". Експозицията цели да покаже живота и културата на един от най-старите народи на Източна Европа и да представи нашата Родина в латиноамериканската страна.
Културното мероприятие, чието официално откриване се състоя на 15.10.2016 год., се проведе под патронажа на българското посолство и беше организирано с подкрепата на правителството на автономния град Буенос Айрес и корпорация „Буенос Айрес Юг". Експонатите бяха подредени в Художествената галерия „Буенос Айрес Юг" в живописния централен квартал Сан Телмо.
Изложбата е направена с любов и уважение към културата на нашата страна, към нейното наследство, с желанието да бъдат представени разнообразните й богатства. Състои се от няколко раздела, в които нейните автори – Аксиния Иванова и инж. Иван Цанков са се постарали да разкрият възможно най-изчерпателно великолепието на българската национална култура.
В центъра на експозицията са 12 тематични пана, всяко от които разкрива определен аспект на България – природни дадености, историческо наследство, традиции и обичаи, известни личности, фолклор, национална кухня и т.н. Следващият раздел обхваща битовата тъкан, с характерните покривки, шевици и бродерии, изумяващи с многообразието на мотивите, вплетени в тях. В раздела, посветен на иконописта, има икони от различни школи, представящи каноните на православното християнско изкуство. Не липсва традиционната керамика, като един от най-старите художествени занаяти по българските земи. Впечатляваща е и сбирката от разнообразни пирографирани изделия от дърво. В изложбата присъства съвременна българска живопис, демонстрирана с образци на картините на софийския художник Верде, творящ в областта на модерното изкуство.
Но най-голям интерес предизвика колекцията от български национални костюми. Те бяха представени по твърде оригинален начин при официалното откриване на изложбата. Облечени в носиите, група младежи се смесиха с присъстващите и предизвикаха техния интерес и нескривано възхищение към тези толкова оригинални, живописни и богати на орнаменти облекла.
Изненадата на публиката не свърши до тук. Младежите представиха и една важна част от българския фолклор – народните танци. Въпреки, че не са изучавали това изкуство в български школи, без да са професионалисти, те много умело се справяха със стъпките на нашенските танци. Трябва да се подчертае, че по-голямата част от тези ентусиасти нямат български произход. Но веднъж запленени от темпераментните ритми на родния фолклор, те вече играят с огромно желание и пълното съзнание, че популяризират колоритната българска култура в Аржентина.
Тържеството при откриването на изложбата беше съпроводено от коктейл, даден в чест на България от любезните аржентински домакини.
Изложбата „Открий България", показваща нашата Родина, дава само една приблизителна картина на България в действителност. Но е направена с благородната цел да представи Отечеството ни на аржентинската публика, да събуди националната гордост в сънародниците ни от българската диаспора тук и да спомогне страната ни да стане по-позната, по-разбираема и популярна на латиноамериканския континент.

 

Георги Н. Николов
за в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер