Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Култура Теодор Христов – в окото на слънцето и след това

Теодор Христов – в окото на слънцето и след това

Е-мейл Печат ПДФ

vassilenЧесто в изкуството и в живота се случва така - ярка звезда минава над хоризонта, ослепява ни с енергията си зa кратко и след това изчезва. Радваме й се, сочим я с пръст, а после, разочаровани от краткия й път, се питаме кое е по-добре: да светиш по малко, но дълго, или да избухнеш с цялата си сила, макар и само за определен отрязък от време?

Такива размисли поражда срещата с написаното от Теодор Христов в книгите му "През моите очи"(ИК "Коралов и сие", София, 2015 г.) и  "Нощта на моя ден"(ИК"Светулка 44", 2008 г.). Ясно оформен и самобитен глас в литературата ни, побрал краткото си съществуване само в 38 години, Христов е завършил философия в Софийския университет "Климент Охридски". Освен на споменатите книги, той е автор на още няколко - "Усмивката на Бога"(философска естетика, ИК "Сребърен лъв", 1996), "Пародии" (поетически иронии, ИК "Факел", 2012 г.), "Киркегор танцува свободата" (философска двуезична студия, ИК "Коралов и Сие", 2013 г.) Член на Съюза на българските журналисти (1999 г.) и на Съюза на свободните писатели в България( 2012 г.) Десетки негови оценъчни статии, есета, литературна и кинокритика, както и стихотворения, са печатани в периодичния печат (вестниците"Отечествен фронт, "Арт", "Литературен форум", "Литературен вестник", "Вестник за жената", "Словото днес", сп. "Пламък" и сп. "Райбайзен"/Австрия). В тях авторът им демонстрира проницателен поглед, способен да отсее стойностното, да обяви раждането на талант, да предложи помощ, където е нужно или да препоръча допълнителни усилия за съзряване.
Есетата му се четат леко и почти на един дъх, а внушенията са проникновени и запомнящи се. Така например Ботев е наречен "Българският Христос", стихът на Траянов е "затрогващ и изчистен", а прозата на Светлозар Игов е "модерна и раздвижена". "Какво друго е критикът, ако не читател?" пита Христов в статията си за Атанас Свиленов, за да продължава със задълбоченото си вглеждане във философията на Киркегор(тема и на дипломната му работа)и Лев Шестов, поезията на Вийон, режисьорските умения на Вим Вендерс и Тенгиз Абуладзе, изкуството на Дега и на Ван Гог.
За критическият талант на Теодор няма непозната или забранена територия. Той с лекота се разхожда в различните области на човешката духовност. Особено ми допадна изповедалното "Тъй нежна е нощта", посветено на баща му, литературният критик и журналист Йордан Т. Христов. Есето е написано с много любов и тъга, то е своеобразен разговор и отчет пред родителя, вдъхновил и вероятно насочил Теодор Христов в литературното поприще. Избрана е интересна композиция: преглед на любимите теми и недовършените спорове между двамата за книги и картини. "Все за едно от най-човешките неща говорихме - изкуството,  а две човешки думи не си казахме"- ще заключи автора с печал по ненавремената смърт на "този Сантяго"- баща си, който макар и погълнат от мрака, със сигурност продължава да мечтае от отвъдното. Затрогваща изповед за връзката баща - син, която в дадения случай е била и съдбоносна по отношение на жизнения избор.
Поезията на Теодор също носи ясните белези на професионализма. За него тя е "изпято вино, поръчано от небесата" ("Поезия"), той се "врича в стиховете, тази детска мечта" ("Вселена"), докато живее "своя кръст на шега сам понесъл" ("Кръстовете"). В предговора към стохосбирката му, Рашко Стойков ще го нарече "Един млад човек на "ти" с Бога и Всемира, но на "Вие" с тревичките и човека". Този млад човек ще признае, че "морето не е до колене, морето е в мене"("Морето не е до колене"), че изкуството го превръща в "бял гълъб" ("Бял гълъб") и предчувствал ранната си смърт, ще заключи "но аз летях и ще летя до края"("Веселият май").
Сътвореното от Теодор Христов би могло да бъде още по-обемисто. Неминуемо ще изпитаме съжаление за така рано прекъснатата му творческа кариера и за угасването на един млад живот. Но наред с това естествено избликващо чувство, в нас звучи и друг тон - този на възхищение и удовлетворение от постигнататото в толкова кратък срок. Защото такъв размах на мисълта и подобна ерудиция са способности само на малцина, които са избрани свише.

 

Василен Васевски
кореспондент на в. „България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер