Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home Седмицата Чикагски Хроники Юнаци се хвърлиха за кръста в Чикаго

Юнаци се хвърлиха за кръста в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

bogoyavlemieНа Йордановден петима юнаци се хвърлиха за кръста в Чикаго. За трета поредна година смелчаци изпълниха традиционния православен ритуал за здраве и дълголетие. Oрганизаторите Делчо Стоев от Кърджали и Марио Славчев от Владая, именникът Йордан Илчев от Благоевград, Андрей Михайлов от София и Мирослав М. от Симитли се хвърлиха при температура -12 градуса по Целзий. Късметът да извади кръста от ледената вода се падна на Миро, който заяви, че ще използва събраните средства за благотворителност.
"Живея във Финикс, Аризона и дойдох за празниците при приятелката си в Чикаго. Разбрах за събитието от един познат. Досега никога не бях участвал, а винаги съм имал желанието да го направя. Без никаква подготовка, два часа преди събитието, реших спонтанно да се хвърля. Много се радвам, че го направих, не само защото се преборих за кръста, а и защото изживях незабравими мигове. Догодина чакам с нетърпение да се включа пак в борбата", разказа победителят Мирослав.
След изваждането на кръста, колоритният Йордан Илчев, който влезе в ледените води специално с тениска на България и родния Благоевград, взе на раменете си най-близкостоящото дете, след което смелчаците изпълниха традиционното ледено хоро.
"Скачал съм три пъти за кръста в Благоевград и още толкова в Нейпълс, Флорида - споделя Йордан. В Чикаго ми е за първи път. Тук беше най-студено. Когато разбрах за събитието, веднага се включих. С другите момчета не се познавахме преди това. Участвам, защото искам да запазим традициите най-вече за децата, които са родени тук. За тях го правя, защото няма къде другаде да го видят".
Отец Грую Попцонков от църквата "Света София" отслужи тържествена литургия и благослови присъстващите. Над 100 миряни дойдоха за празника и аплодираха смелчаците, дръзнали да влязат за кръста в ледените води.
Предния ден инициаторите Делчо и Марио подготвят мястото за гмуркане, след като разбиват терена, покрит с лед.
"Като дете съм тренирал водна топка в Кърджали и с отбора всяка година играехме ледено хоро - разказва главният организатор Делчо Стоев. Дойдох в Америка преди 14 години и много български традиции във всички направления се възобновиха пред очите ми. Богоявление е голям и хубав празник в България, а ние където и да се намираме по света си носим корените с нас".
През 2016 г. Делчо Стоев все още няма организационен опит и не намира голяма подкрепа за празника. Затова решава сам да се хвърли в ледените води на езерото Мичиган. През миналата 2017 година, с двама свои приятели - Марио Славчев и Коко Янков от Пловдив, отбелязват традицията със свещеник. Тази година отново те подготвят обичая.
"Направих събитие във фейсбук и с много разговори по телефона се събрахме доста хора. Сигурен съм, че догодина ще сме повече. Специални благодарности на ръководителя на ансамбъл "Верея" - Константин Маринов, за хубавата българска музика, която свириха през цялото време", добавя Делчо.
Богоявление е един от най-древните християнски празници. Православната вяра ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението, Бог се появява от небето в своята триединна същност: Синът – Христос, Светият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът Божи, който оповестява: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Оттук идва и названието на празника.

 

Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер