Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
януари 19
Home Седмицата Чикагски Хроники Представяне на източните бойни изкуства в Чикаго

Представяне на източните бойни изкуства в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

martialartsПочитателите на източните бойни изкуства имаха удоволствието да присъстват на уникално събитие. "Global consulting plus" и "Магура Българско Колективно Място" обединиха китайски, корейски и японски традиции под един покрив.
Всички бойни изкуства бяха представени от дългогодишно практикуващи български майстори. Наравно с богатото разнообразие от техники, форми и церемонии всички водещи представиха своето изкуство с кратка история и основна философия.
Вечерта беше открита с приветствие от Гранд мастър Дик Дерик, практикуващ Чи Гун, Лу Хан Чуан и Чин На. Той обясни разликата между спорта и бойните изкуства. В спортното състезание всеки се стреми да вземе медал, докато дълбочината в бойните изкуства е духовното извисяване, те са школа за проявление на духа. Демонстрациите бяха открити от възпитаниците на Таекуондо Клуб "Спартак" към Център "Магура", с треньор Станислав Станимиров. Децата показаха своите умения, в комбинации от ритници и удари с ръце, както и в дисциплините форма, самоотбрана и атрактивно чупене на дъски.
След енергичното представяне на възпитаниците от "Магура", емоциите бяха овладяни от групата по Уинг Чун за възрастни, с ръководител сифу Герман Атанасов. Премерените движения, баланс и фокус, показани при изпълнението на формите Чи Сао, Чам Кю и Био Джи, ни пренесоха в света на прецизността и постоянното усъвършенстване. Демонстрираните "street fight techniques" показаха и ефективността на Уинг Чун в близък бой.
Демонстрацията продължи с изпълнението на Гранд мастър Дик Дерик - стил Уджи Шан Уан, от медицински Чи Гун. След това той изпълни и Чи Гун форма с меч. Лекотата на изпълнение, плавните движения и гладкостта изпълниха очите на публиката. Красотата на формата и сливането на ума и тялото представи меча не само като оръжие, но и като естествено продължение на ръцете. Формата даде отговор на въпроса - защо източните бойни изкуства се наричат ИЗКУСТВА.
Сифу Герман представи древната китайска практика Тай Дзи Цюан - стил Ян. Изпълнените движения, съчетани с дихателни техники, баланс и интегриране на дух и тяло, са основна причина Тай Дзи да се практикува и като здравословна гимнастика за всички възрасти.
В края на вечерта, страстите бяха успокоени с традиционна японска чайна церемония - "Чадо", използвана от монасите в дзен манастира Енгакуджи в Камакура. Приготвените два вида чай - Коича и Усуча ни пренесоха в страната на изгряващото слънце, където и до днес приготвянето и пиенето на чай е традиция и изкуство. Показаното убеди присъстващите, че който следва пътя на бойните изкуства, служи на доброто.

 

Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер