Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home Седмицата Чикагски Хроники Сливенци в Америка отново напомниха за духа си

Сливенци в Америка отново напомниха за духа си

Е-мейл Печат ПДФ

slivenСтаналото вече традиционно събиране на сливенци в Чикаго се превърна отново в празник не само за тях, но и за останалите българи в града край Мичиганското езеро. В топлата есенна вечер, броени дни преди официалния празник на Сливен, желаещите да участват в земляческата среща се бяха повече от местата в залата към православния храм "Света София"в Дес Плейнс.

Програмата на вечерта и този път бе богата и разнообразна: поетичен рецитал от творби на сливенски поети, изпълнен от Красимир Андонов, концерт на талантливите цигуларки Теди и Деси от "Twin Violas", кръшни български хора на танцьорите от ансамбъл "Хоро" с ръководители сливенците Иринка и Тодор Гочеви и ново издание на викторината"Познавате ли Сливен?" Наградите за най-любознателните включваха, освен бутилка "Сливенска перлова", книги на наши емигрантски автори и постери съвременно българско изкуство.
Събитието премина с много настроение, танци, приятни разговори и нови запознанства. В Чикаго - най-големия български град извън България - сливенската колония се оказа не само една от най-многобройните, но и една от най-добре организираните. В подкрепа на това твърдение е и дейността на сформирания миналата година инициативен комитет "Сливенци в Чикаго - за Сливен". Сега той се ангажира с нова благотворителна акция: събиране на средства за закупуване на ехограф, необходим за отделението по хемодиализа към Окръжната болница "Д-р Иван Селимински" в града под Сините камъни. След като инициативата бе обявена по време на тържеството, дошлите тази вечер откликнаха и събраха $ 400 само за няколко часа. През близките дни сумата ще бъде преведена в банковата сметка на здравното заведение.
Сливенската вечер в Чикаго 2017 бе най-ранното отбелязване на Димитровден - официалният празник на града на 100-те войводи, който се празнува по традиция на 25 октомври. Това бе символичен жест към родното място и знак за непрекъсналата връзка с него.
Гостите и отганизаторите на проявата заявиха, че очакват с нетърпение следващото й издание през 2018 г.

 

Екип на в."България"
Снимки: Красимир Георгиев

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер