Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
февруари 22
Home Седмицата Чикагски Хроники Завърши турнето на Светла Георгиева в САЩ

Завърши турнето на Светла Георгиева в САЩ

Е-мейл Печат ПДФ

stamatovaПонеделник следобед поетесата-бард Светла Георгиева отпътува от Чикаго за София. С нейните творчески срещи и концерти в Чикаго, организирани от Петранка Стаматова - Еurochicago.com, завърши турнето й в САЩ, проведено под надслов „Поезия без граници - Американски рецитали '2017".
Турнето на поетесата-бард, която пристигна в САЩ на 10 септимври, започна на 23 септември в Сиатъл. Ня следващия ден 24 септември тя беше в Портланд, Орегон, на 26 септември – в Сан Франциско, на 29 септември – в Ървайн, Калифония, на 30-ти – в Сан Диего. На 5 октомври Светла беше в Ню Йорк, а накрая – този укенд тя беше в Чикаго.
На 7 октомври Светла Георгиева на обяд посети Българското училище „Джон Атанасов". Срещата там се превърна в не само в диалог, песни, но и в открит урок по поезия. Децата задаваха различни въпроси и под ръководството на учителката Таня Дишев научиха много не само за поета-музикант Светла Георгива, но и за творческия процес като такъв, и за поезията, и за това как всеки един от нас я интерпретира.
По-късно същият ден в Des Plaines Public Library Светла изнесе изнесе концерт, който премина при голям успех. Събитието завърши с почерпка и вино, както и с вкусните деликатесни хапки на ресторант „Механата".
Eто какво написа за това събитие присъствалата на него Снежана Галчева, председател на Салона за българска култура и духовност в Чикаго:
„На 7 октомври, в библиотеката на Des Plaines, поетесата-бард Светла Георгиева представи свой рецитал пред български почитатели от Чикаго. Това е поредното й представяне пред българска публика, след гостуването й в Калифорния и Ню Йорк. Благодаря за чудесните изпълнения – за прекрасните стихове, дълбоки и искрени, и съпровода на китара, изпълнен с много чувство. Това прекрасно докосване до българското изкуство беше възможно благодарение на организаторите – Петранка Стаматова и Евро-Чикаго. Успех! С пожелание за повече такива изяви!"
На следващия ден, 8 октомври, беше последният рецитал на поетесата-бард от нейното американско турне. Той бе изнесен в залата на храма „Св. Иван Рилски", в присъствието на деца и родители от училището към храма, други сънародници, певци и почитатели на поезията.
Свещеникът отец Димитър благодари на Светла за прекрасния час, който присъстващите прекараха, благодарение на нея. А по мнението на присъствалия на концерта Никола Чаракчиев, той се е пренесъл за един час в Рая и в спомените от младостта за серенадите в Пловдив.
В петък, след пристигането си от Ню Йорк Светла Георгиева се опита да разледа Чикаго, но времето беше лошо. Затова в неделя след концерта заедно с домакина си в Чикаго, Петранка Стаматова, тя отново разледа Даун таун. Светла, която е и художник, бе впечатлена от красотата му – от съчетането между високите стари и нови небостъргачи със зелените прекрасни паркове и езерото с многото лодки...

 

Мариана Христова
Еврочикаго

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер