Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
февруари 17
Home Седмицата Чикагски Хроники Подвигът, сътворен на Каймакчалан през 1916 г., оживя и в Чикаго

Подвигът, сътворен на Каймакчалан през 1916 г., оживя и в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

kaimakchalanНова родолюбива инициатива зарадва българите в Чикаго, като за пореден път доказа водещата им роля им в американска ни диаспора. В петък, 16 юни, 2017 г. комитетът "Каймакчалан 2016" - Чикаго и българският медиен портал "Еврочикаго", подкрепени от Генералното Консулство на Република България в Чикаго и МПО "Пирин" - Чикаго представиха книгата "Оживелият подвиг. Каймакчалан и Европейската война през погледа на потомците" в залата към православния храм "Света София". Събитието, уважено от многобройна публика,  започна с историческа презентация на тема "Каймакчалан и България в Първата световна война", подготвена от Стоян Дечев, учител в българското училище "Джон Атанасов" - Чикаго и член на МПО "Пирин". След това беше прожектиран кратък видеофилм, заснет при посещението на Василен Васевски на Каймакчалан миналото лято. Свое стихотворение, посветено на епопеята на българските войни от 1916 г., прочувствено рецитира поетесата Елена Димитров. Вечерта продължи с прочитане на откъси от сборника, в който участват дванадесет души от България, САЩ и Франция, свързани с темата за Каймакчалан. Соня Кичева запозна присъстващите с увода на проф. Пламен Павлов, а Василен Васевски - с пътеписа на Теодор Масов. Книгата предизвика много въпроси от страна на публиката, на които Кичева и Васевски отговориха изчерпателно. В дискусията присъстващите споделиха, че са силно развълнувани и заредени от родолюбивото събитие. На вечерта дойдоха Генералният ни консул г-н Иван Анчев със семейството си, както и различни представители на българската общественост: старите емигранти Георги Миралаев и Илия Консулов, Симеон Гаспаров - председател на съюза на българските писатели в САЩ и по света, художниците Ралица Владимиров, Пламен Петров, Огнян Тодоров и Александър Петков, Иван Тодоров, професионален историк и писател, учителките Йорданка Петрова и Нели Петкова, Манчо Манчев, председател на МПО "Пирин" - Чикаго и др.
Идеята за необикновената книга се  е родила миналото лято между Георги Кременаров и Василен Васевски, след тяхната експедиция до върха. Събирането на материалите е отнело осем месеца, но сред съгласилите се да участват в сборника са все хора, които имат какво да разкажат за забравената и потулвана досега героична страница от историята ни. Предговорът на "Оживелият подвиг" е дело на един от водещите български историци проф. Пламен Павлов, който заявява в него: " Дълбоко осъзнатият, интелектуално осмислен патриотизъм е присъщ на всички автори, предоставили текстове на Г.Кременаров и В.Васевски - текстове, които отразяват вълненията на всяко отделно пътуване, но и на общия поход, осъществен по зова на кръвта. Тази книга е не само акт на преклонение, на синовна и християнска съпричастност към деди и прадеди, но и на отвоюване на историческата истина - отвоюване не с манлихери, щикове и гранати, а със силата на духа и интелекта, на сърцето и разума."
Сборникът "Оживелият подвиг", оформен професионално от дизайнерката Нели Кехайова, е снабден с богат илюстративен материал, представящ карти на бойните действия и много архивни снимки. Очаква се той да излезе скоро и в България.

 

Екип на в. "България"

Снимки: Иван Хараланов и Красимир Георгиев

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер