Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Чикагски Хроники Пролетни християнски празници в училище " Света София"

Пролетни християнски празници в училище " Света София"

Е-мейл Печат ПДФ

sofiaС пролетно настроение децата от училище "Света София" започнаха подготовката за големия християнски празник Великден.Свежото априлско утро отново събра много българчета в училище, дошли да се учат на роден език, но и да да се възпитават в основните ценности на българщината - приоритет на училищата зад граница.
Последната събота и неделя преди Страстната седмица се чества Лазаровден и Цветница. Това са най- цветните и красиви празници символизиращи възраждането на новия живот в природата - празници на любовта и цветята. Презентация за символиката и обреда на тези празници беше изнесена на по-големите учениците . Последва поучителната беседа за Свети Лазар, който е възкресен от Христос на четвъртия ден от своето погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Децата слушаха с голямо внимание как Христос влиза в Йерусалим, възседнал магаре, а хората го посрещат с палмови клонки, които постилат на земята пред краката му и с радост възгласят " Осанна". В неделята след Лазаровден, Българската Православна църква отбелязва това събитие, като се отслужва молитва и се освещават върбови клонки, които заменят палмовите ( оттам идва и другото наименование на Цветница- Връбница). На самия празник след тържествената Литургия, тези клонки се раздават на вярващите за здраве.
По - малките ученици в училището също взеха участие в тези празници. На тях се падна честта да прояват творческите си умения и да боядисват яйца за Великден. С грейнали лица и искрящи очи всеки бързаше, едни рисуваха с восък, а после избираха подходяща боя. Други продължаваха да разкрасяват своите яйца, използвайки различни техники. Боя имаше навсякъде - по ръцете, нослетата и дрехите, но никой не забелязваше тези дребни неща, важното беше неговото яйце да е най-красиво. Радост, щастие и много усмивки грееха по лицата им.
В края на този хубав учебен ден отец Цонков благослови малките християнчета .
Пролетта дойде отново и донесе на света Възкресение Христово!
Учителският колектив при училище " Света София" поздравява своте ученици , техните родители и цялата българска общност с Великденските празници.
Нека светлината на Христовото воскресение озари живота Ви!
Пожелаваме Ви много здраве и благополучие!

 

Мария Алилова
за в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер