Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Чикагски Хроники МЪГЛИВ ИЗБОРЕН ДЕН В ЧИКАГО

МЪГЛИВ ИЗБОРЕН ДЕН В ЧИКАГО

Е-мейл Печат ПДФ

izboriНа 26-март се проведоха предсрочни парламентарни избори за народни представители в 44-то Народно събрание на Република България. В навечерието на изборния ден небето над Чикаго и предградията му се намръщи, заваля, задуха и завея. Бе мъгливо, студено мартенско време. Валя и духа през целия ден в неделята, в която българите гласуваха. Събрали се накуп, тъмносивите облаци сякаш си шушукаха учудено "Българите пак гласуват ". Много се изговори за този изборен ден. За неговата изключителна важност, та дори някой го нарекоха съдбовен, много важен, решаващ. По всичко пролича обаче, че само малка част от нашите сънародници го приеха като такъв. Това бяха тези, които побързаха да гласуват рано, само часове след отварянето на изборните секции. Членовете на комисиите се бяха стегнали и приготвили за бързо обслужване на гласоподавателите. Опашките от прословутия референдум не трябваше да се повтарят.

На тези избори в голямия събърб  Шамбърг този път изборната секция бе на много приятно място. Беше наета една прекрасна зала, предлагаща удобство както за комисията, така и за гласуващите наши сънародници. Първият гласуващ присъства на отварянето на секцията. Това даде импулс на членовете в комисията. До десет часа повече от тридесет гласоподаватели пуснаха своя вот на спокойствие. До обяд вече бяха минали над шестдесет наши сънародници. Очакваното групово посещение на повече хора бе загатнато в ранния следобяд. Повече от двайсет желаещи да пуснат своя вот трескаво попълваха декларации. Беше изключително приятна гледка. Имаше усмивки, лек майтап и сдържан коментар. Но така очакваната опашка за гласуване несе получи.
Изборният ден в секцията на Шамбърг приключи с 239 бюлетини в урната. Както по-късно установихме, тази секция се класира на трето място по брой гласоподаватели. На първо очаквано на най-високото стъпало се изкачи секцията при магазин "Малинчо". На второ тази в църквата "Св. София" и на последните две места Дисплейнс и Шилер парк. В нито една от секциите не успяха да прехвърлят хиляда гласоподаватели, което показа изключително ниска активност на българите в Чикаго и събърбите. Кое демотивира нашите сънародници? Някои обвиниха лошото време. Други пък бяха "наясно" с политическата игра в България, предричайки резултатите. Бих се съгласил с тях, но бих им казал, че и политиците също са наясно, че апатията, обзела българина, е тази, която ще ги бетонира в парламента. Основни циркови играчи запазиха местата си и отново ще демонстрират управленска загриженост по кулоарите на Народното събрание.
Няма как на тези избори да не отбележим, че най-активни бяха от българското консулство в Чикаго. За първи път в секциите бяха монтирани сглобяеми кабинки. Целият консулски отдел бе в движение и координация между секциите. Бяха осигурени и доставени всички необходими материали за изборите. А в края на изборния ден генералният консул г-н Иван Анчев беше влязъл в ролята на дърводелец. Не позволи никой да му помага и сам демонтира изборните кабини, въоръжил се с малка бормашина демонстрира майсторски умения и прибра "за следващите избори" - както сам каза, частите на кабинките.
За добро или за лошо, далеч от България, бяхме участници и свидетели на поредните парламентарни избори. Както казва народът "ЩЕ ПОЖИВЕЕМ, ЩЕ ВИДИМ". Аз бих добавил, че и ще го усетим.

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер