Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Чикагски Хроники Политически срещи на генералния консул на България в Чикаго Иван Анчев

Политически срещи на генералния консул на България в Чикаго Иван Анчев

Е-мейл Печат ПДФ

konsulНа 16 март 2017 г. генералният консул на Република България в Чикаго Иван Анчев проведе среща с президента на борда на окръг Куук г-жа Тони Прекуинкъл (Toni Preckwinkle, Cook County Board President). Срещата беше поискана от българска страна и е част от поредицата политически срещи на местно и щатско ниво, което г-н Иван Анчев предприема с цел представяне и популяризиране на българската общност в Средния Запад. По време на срещата г-жа Прекуинкъл беше запозната с характера и историята на българската общност зад граница, с нейните достижения – църкви, училища, фолклорни ансамбли, обществени организации. На г-жа Прекуинкъл бяха представени основни моменти от българската история, духовно и политическо развитие на страната през 13-вековната й история. Беше обърнато специално внимание на личностите на Васил Левски, Алеко Константинов и Джанюариъс Макгахан и тяхното място и роля в българската история. Този исторически ракурс беше необходим с оглед представяне на основния проект, който стои пред българската общност в Чикаго и района, а именно – учредяване на български културен център с мемориален парк, пред който да бъдат поставени бюстовете на тези личности. Президент Прекуинкъл беше силно впечатлена както от българската история, така и от амбициите и желанието на българската общност да изгради свой културен дом. Изрази готовност и желание да окаже помощ и подкрепа, която беше подкрепена с разпореждане към свои служители да бъде направена среща на работно ниво в най-скоро време, за да бъдат обсъдени нуждите и вижданията на българската страна по този въпрос. Използваме възможността да ви информираме, че още същият ден беше насрочена такава среща – на 24 март 2017 г. с ръководители на съответните ресорни дирекции (Cook County Bureau of Economic Developmentи Cook County Bureau of External Affairs).
В контекста на българската история (по-специално славяно-българската писменост), българските училища в района и празника на славянската писменост и българската култура – 24 май, генералният консул Иван Анчев отправи покана към г-жа Прекуинкъл да присъства на някое от празненствата в българско училище, действащо на територията на окръг Куук. Президентът Прекуинкъл прие с удоволствие поканата. Иван Анчев подари на г-жа Прекуинкъл художествена изработка на българската азбука. Картината е изработена от български деца, участници в кръжока по рисуване към Българо-американския център за културно наследство (БАЦКН).
Повече информация за г-жа Прекуинкъл: https://www.cookcountyil.gov/person/toni-preckwinkle
Същия ден (16 март) генералният консул на Република България в Чикаго Иван Анчев и съветникът по търговско-икономическите въпроси при ГК-Чикаго Теодора Ботева проведоха работна среща с Марго Маркопулос – Директор на отдела по търговия и инвестиции в Офиса на губернатора на Илинойс. Тази среща също беше по искане на българската страна и имаше за цел да представи новооткрития (м. октомври 2016 г.) търговско-икономически офис към Генералното консулство в Чикаго. По време на срещата бяха обсъждани възможности за задълбочаване на двустранното икономическо сътрудничество – участие на български фирми в търговски изложения в Илинойс, както и на търговска-икономическа делегация от Илинойс в България.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер