Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15

Цветя за мама

Е-мейл Печат ПДФ

sofiaПразничен концерт- спектакъл на училище „Света София„

Честването на Международния ден на жената е многогодишна традиция в училище „ Света София" Чикаго. Смисълът, който ние влагаме в празника, е да изразим уважението и обичта си към майките.
За първи път този празник е отбелязан на 28 февруари 1909 година от Американската социалистическа партия, но историята му започва в далечната 1857 година, когато на
8 март в Ню Йорк работнички от текстилни и шивашки фабрики излизат на стачка срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. Стачката е прекратена след намеса на полицията, но няколко месеца по-късно, работничките основават свой собствен синдикат, за да продължат отстояването на исканията си. По-късно Първата международна конференция на жените в Копенхаген взема решение този ден да се чества като
„Ден на жената".
Децата на училище „Света София"отправиха своя поздрав към всички майки и жени с тържествен концерт-спектакъл. Талантливите възпитаници очароваха публиката със стихове, посветени на майката, фолклорни песни и танци. Празничната атмосфера в залата бе подсилена и от чудесните сценични костюми на изпълнителите, издържани в цветовете на идващата пролет.
Още в самото начало на тържеството, публиката се оживи от фолклорните изпълнения на децата от танцовата формация към училището. Красотата на българската народна носия, изпъстрена с невероятни багри внесе не само добро настроени, но и приповдигна отново родолюбивите чувства на всички.
После сцената изпълниха, като пъстра цветна полянка, най-малките палавници от детската градина. Под съпровод на акордеон, те изпяха закачливи детски песнички за своите мами. Децата от подготвителната група пяха за Баба Марта и изпълниха с много настроение своя танц. Учениците от първи клас зарадваха гостите с музикалната постановка „Роклята на мама", а третокласниците поздравиха с песента „Празник". Аплодисментите не стихваха и за соловото изпълнение на Ваня Бас.
Със стихове и песни по-големите ученици изразиха своята обич и благодарност към майките. Четвъртокласниците също развълнуваха искрено всички присъстващи със своето сценично присъствие, отправяйки мили и топли слова. Всяко дете с трепет подари на мама подарък. Букети с цветя, много любов и прегръдки получиха и всички учители. Доброто настроение дълго не напусна участници и гости.
Посланието за любов и доброта, което организаторите и участниците отправиха, успя да стопли сърцата на всички присъстващи.

 

Мария Алилова
за в. „България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер