Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Чикагски Хроники Чикаго на българите празнува

Чикаго на българите празнува

Е-мейл Печат ПДФ

marthВетровито и студено Чикаго и тази година не бе пречка за празник. Националният трибагреник за единадесети път отново потегли по 22 -метровия пилон, за да се развее гордо на върха. Така както се е вял на Шипка. Огласи се Дейли плаза с гласовете на българите. Българският химн бе запят от стотици наши сънародници, отправили поглед към веещия се български флаг.

С всяка година честването на Националния празник на България Трети март в Чикаго става все по- голямо събитие. Все повече наши сънародници искат да присъстват на този разтупкващ сърцата ни национален празник.
"Всяка година като гледам издигането на знамето се вълнувам. Чувствам се горд. Гледката е страхотна. Виж го как се отразява в небостъргачите, плющи опънато от вятъра редом до американския флаг. Няма как да не се гордеем в днешния ден" - казва нашият сънародник Георги Караньотов. Слушам го и виждам, че това не е само негово мнение. Стотиците българи, изпълнили площада в центъра на Чикаго са се хванали за ръце и играят най-дългото българско хоро. Гледката е вълнуваща. Българският трибагреник се вее в ръцете на всички деца. Коцето Маринов и тази година поведе хорото със знаме в ръка и наметнат ямурлук. Студено е, но не и в сърцата на българите от Чикаго.
Похвална е организацията в българските училища. Всички се надпреварват да покажат своите умения ,талант и съпричастност с този знаменателен ден за Родината. Залата на кметството бе като голяма цветна градина. Облечените в народни носии български деца бяха един красив букет за националния ни празник. Тържественият концерт, който представиха децата от българските училища разчувства родителите. Перфектното изпълнение на химна на България и САЩ от детския хор с ръководител Зоя Минкова трогна до сълзи всички. А когато танцьорите на Константин Маринов, на училището в Нейпървил, на Ирина и останалите се качиха на сцената, залата възбудено ги посрещаше и изпращаше с бурни възгласи и ръкопляскания. Чудесно бе и изпълнението на стихотворението "Аз съм българче" на  Дейвид от училище "Св.Иван Рилски-Чудотворец"
За поредна година организацията на транспорта, осигурена от българското консулство, бе на похвално ниво. Десетте автобуса бяха пред всяко българско училище и пред двете български църкви, за да вземат и върнат всички участници и гости в тържеството. За пореден път българите, далеч зад океана, празнуваха своя национален празник.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. „България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер