Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Чикагски Хроники Празничният месец март

Празничният месец март

Е-мейл Печат ПДФ

atanasovМесец март, най-празничният месец , идва с червено-бялата усмивка на мартеничката, тържествената строгост на националния ни празник и пречистващата магия на прошката.

В народните представи пролетта пристига с баба Марта и мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето, с нежното кокиче и звъна на капчуците, идва, за да възкреси природата, която ще роди лятото и плодородието, но с това съвсем не се изчерпва единственият женски месец в календара. Празничната еуфория от 1-ви март преминава в тържествена, защото през този месец изгря и дългоочакваната ни свобода. Затаяваме дъх пред гордо развелия се национален флаг.
Но този месец е и месецът на мама. Децата нежно прегръщат своите майки и прошепват: „Обичам те, мамо! И знам, че всичко ти ще простиш!"
Слънцето грее весело и стопля не само земята, а и сърцата. Пролетта заблестява в най-красивите си багри и свежест.
Минути на щастие и споделена радост изживяха родители и деца от предучилищната група. Малчуганите изразиха благодарност към своите родители за положените грижи и закрила. Раздадоха целувки и подаръци на мама. Изненадаха бащите с весели стихове. С възхищение наблюдаваха как сръчните ръце на баба изработват мартенички. Родителите обясниха на децата думи, които отразяват отношенията в семейството.
Кина Бъговска даде идеи и помогна за изработване на празнична пролетна украса. Петя Тошева, Валя Камбурова, Цвети Пейчева и Мария Селимова подготвиха това изпълнено с емоции тържество, за да научат децата да споделят своите чувства с родителите си.
Празничното настроение завладя и останалите детски групи в училище. Те също ще изненадат и развеселят семействата си в следващите седмици.
„Хайде всички за ръчица да играем ръченица..." - пеят и танцуват малките ученици. Нека се вгледаме в искрящите детски очи, в потропващите в ритъм крачета, в ръчичките, украсени с мартенички и да се усмихнем щастливи, че успяваме да запазим българските традиции, предадени ни от нашите майки и бащи!
Весели мартенски празници!

 

Валя Камбурова
БУ „Джон Атанасов", Чикаго

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер