Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
декември 15
Home Седмицата Чикагски Хроники Почетоха паметта на Васил Левски в Чикаго

Почетоха паметта на Васил Левски в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

levskiБългари почетоха паметта на Васил Левски в Чикаго. Възпоменателна панахида отслужи отец Димитър в църквата "Свети Иван Рилски". След нея родолюбците поднесоха цветя пред бюст-паметника на Апостла на свободата и запазиха едноминутно мълчание. На панахидата присъства Генералният консул г-н Иван Анчев, консулът Людмила Иванова - Тасева и търговското аташе Теодора Ботева. Пред най-великия българин глава сведоха представители на МК "Хайдути", МПО "Пирин", Център "Магура" и ФК "Левски" Чикаго. Тази година се навършват 144 години от гибелта на йеродякон Игнатий.
"Мнозина обичат да се кичат с Васил Левски - започна словото си Генералният консул г-н Иван Анчев, - мнозина обичат да го закачат по кабинетите си, но не следват неговите завещания. Лично за мен Левски е най-големият син на България в нашата 13-вековна история. Той е човек, от който са се плашили две империи, той е човек надживял своето време с десетилетия. Апостолът е човекът, който утвърди и изпрати посланието за свобода и равенство между хората, близо едно столетие преди тези общочовешки ценности да станат факт".
"Левски седем години е бродил из България и е правил революционни комитети. Накрая след като е бил задържан в конака е имало седем опита за неговото освобождаване. Това са факти, които никъде не се споменават. На път от Търново за София е имало две засади, които за съжаление не са успели. Затова трябва да се чуствме горди, че ние не сме оставили героите си да умрат напразно. Те са умрели за нас и ние също сме направили нещо за тях. Като този бюст-паметник на Левски от признателния български народ, които беше направен с общи усилия на много българи в Чикаго и майстор Милчо от Ахелой", каза президентът на МК "Хайдути" - г-н Никола Масларски.

 

Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер